Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Wiibroe Porter, Carlsberg


Klassisk, lokalt mesterværk

Meget kan man ikke rose Carlsberg for. Men de skal alligevel have ros for at holde lokale klassikere i live, samt at undlade at pryde de lokale klassikere med deres eget logo. De har gjort og undladt netop dette med dagens øl, som jeg modtog med post fra en ven fra studietiden i København. Tusind tak for den, Peter!

Som det fremgår hidrører øllet fra det – jeg havde nær sagt hedengangne Wiibroe Bryggeri, men det er jo trods alt ikke mere hedengangent, end at de stadig har kontor på en af deres gamle matrikler, og at Carlsberg holder brandet i live, endskønt sidstnævnte for længst har opslugt førstnævnte bryggeri. – Brygget bliver der til gengæld ikke mere, men åbenbart forhandles nærværende øl kun i lokalområdet – altså Nordsjælland (Wiibroe Bryggeriet ligger i Helsingør), og jeg erkender, at jeg i hvert fald ikke har set den her i Aarhus, eller andre steder på Sjælland.
Brygget modtog ifølge bryggeriets hjemmeside en sølvmedalje ved verdensmesterskabet for ølbrygning i 1996. Første gang det blev brygget var i 1930, så det stammer fra en tid længe længe før mikrobryggene vandt frem, og selv da det vandt prisen, var fremgangen i mikrobryggene endda kun i sin spæde vorden. Det er et bryg fra en tid, hvor kvalitetsbryg var et særsyn herhjemme, så det bliver på mere end en måde spændende at se, om det fortsat kan klare sig med de gode kvalitetsøl af i dag. Det får mig til at tænke på A-Z Ale No. 16, der også har vundet en masse priser, men jeg, og i hvert fald én mere, synes, at den er faldet i kvalitet siden. Da jeg aldrig har prøvet denne øl før, vil jeg selvfølgelig ikke kunne sige, om den skulle være faldet i kvalitet, men blot vurdere, om den er en sølvmedalje værdig.

Udseendet fejler i hvert fald ikke noget. Det er en dejligt mørk stout, natsort med højt, brunt og klæbrigt skum. Duften er en kraftfuld blanding af sødt og brændt, som sukker, der er smeltet, karameliseret og så glemt – men kun så det er brændt på, ikke antændt.

Sødmen er fyldig og solid, præget af karamel og en letbrændt lakridsnote. Den ledsagende bitterhed er først og fremmest præget af ristet malt, og i det lange løb er det de bitre, lige tilpas brankede noter, der præger brygget. Det er ikke ulig en stærk kop espresso med flydende karamel – eller sådan forestiller jeg mig det. Afslutningsvis indtræder et ganske letsyrligt indslag af ananaskirsebær kombineret med et bittert træelement og farin.

Det er en øl man smager tre gange. Det har en begyndelse, en midte og en afslutning og alle tre dele er nydeligt velkomponeret. Det er bestemt en øl, der stadig i dag kan konkurrere med de bedste stouts fra tidens mikrobryggerier, selv med 82 år på bagen. Der skal lyde en stor tak til Carlsberg for at bevare denne lille lokalperle i sortimentet, og for min skyld måtte den gerne udbredes til hele landet. Og endelig skal bryggerimastodonten også have ros for en fuldkommen uprætentiøs indpakning til den usædvanligt gode øl.

Nordjyderne kan ærgre sig gule og blå over, at de i mine øjne ikke længere laver den bedste porter i landet.

5-en-halv-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 29. januar 2017 — 11:33

4 Comments

Add a Comment
  1. Tak for anmeldelsen. God iagttagelse med Ananaskirsebærrene, du har ret, og jeg tror det er dette syrlige indslag der afholder den fra at blive vammel, for særligt bitter er den jo ikke.

    Synes også Ale no 16 er faldet i kvalitet, men troede egentlig bare det var mig, der var blevet forvænt.

    Ligesom de har undladt at modernisere etikketten, har de også holdt prisen i ro. Min lokale kiosk sælger dem på køl for en flad 10’er stykket, og superbest har ofte 6 for en 50’er.

  2. Det er også det prisleje, jeg ville have gættet på, men det kunne jeg jo ret beset ikke vide.

    Til gengæld var det rigtigt gættet, at den hører til standardudvalget – så på det punkt slår den jo Limfjords-Porter i kombinationsdisciplinen pris vs. kvalitet.

  3. Wiibroe nyder stadig anseelse i det Nordsjællandske. For nogle år siden blev den pillet ud ad sortimentet, da Carlsberg relancerede deres egen porter som “Carls Porter”. Men en protestbevægelse fik den genindført.

  4. Det lyder jo som en rigtig god porter 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme