Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Vulcano Julebryg, Fur Bryghus

Sig skummet langsomt hæver …

Vi er tilbage ved Vulcano-bryggene, og denne gang med den forklaring på Furs Vulcano-koncept, som vi sidst måtte opgive. På nærværende øls bagetiket, forklares det: “En af hemmelighederne i FUR øl er det berømte Fur-vand, som er filtreret gennem laf af moler og vulkansk aske. Derfor har vi valgt det geologiske symbol for vulkaner som mærke på vores øl.” For undertegnede er dette forklaring nok. Andre havde måske håbet på noget i retningen af “… og derfor har vi valgt at kalde vores øl ‘Vulcano'” men jeg er i stand til at læse tilstrækkeligt mellem linjerne og drage i tilstrækkelig grad forhastede konklusioner til, at jeg godt kan se sammenhængen, og grundlæggende er tilfreds med oplysningen.

Skummet hæver sig langsomt som en tyk, cremet, gylden masse over det rødorange bryg. Jo, farven er bestemt julet. Brygget afgiver også en sød odeur, der kunne minde om – i hvert fald nymodens juleslik. Jeg tænker konkret på lyserøde skumfiduser formet som små julemænd. Det er noget syntetisk, men heldigvis også så svagt, at det ikke bliver kvalmt ligesom omtalte juleslik. Sødmen overdøves nemlig af syrligt gærede noter, der til gengæld ikke er spor julede – næppe heller nymodens.

Smagen er fyldigt bittersød, og man savner ikke de syrlige og gærede elementer fra bouqueten. De er nemlig totalt fraværende i smagen, hvorfor man netop ikke savner dem. Man smager nødder. Et let valnøddeelement giver sødmen, der dog overdøves mere og mere af bitre hasselnødder. Humle mærker man ved mandlerne og i eftersmagen, hvor også et sødt romelement gør sig gældende – endda helt uden at fremmede ingredienser såsom rørsukker er tilsat. Det hellige Reinheitsgebot er i dette tilfælde vel forvaret.

Det er langt mere fyldigt, bittert og i det hele taget smagfuldt, end jeg havde forventet efter de andre Vulcano-bryg, og iøvrigt bedre, end hvad jeg havde forventet af, hvad bryggeriet endda selv indrømmer på bagetiketten blot er en ‘stærk pilsner’.

Og så er der det med, at den sælges som julebryg … Altså valnødder og hasselnødder hører selvfølgelig julen til. Men i julen skal det primært være hasselnødderne, der smager af hasselnødder, mens øllet skal smage sødt, fyldigt og krydret – og ikke af hasselnødder. Som stærk pilsner, eller guldøl om man vil, overgår den med flere længder det meste, der ellers er lavet i den genre, men som juleøl er den ikke specielt velegnet.

4-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 10:40

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme