Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Vollmondbier, Appenzeller Bier

New Age-flopDenne øl fik jeg af min kære viv i Fars dags-gave. Den kunne fås gennem nemlig.com, der er vores faste fødevarpusher, når vi ikke selv gider gå i supermarkedet. Det er en økologisk øl – den slags går vi jo meget op i, og hvis jeg har forstået min viv ret, var det den eneste økologiske øl, de havde.

Jeg har alle de gode intentioner til trods været skeptisk fra starten. Altså … wirklich? Vollmondbier? (skulle man ikke være lige så germanofil som jeg, kan jeg oplyse, at navnet betyder ‘fuldmåneøl’)

Emballagen er ledsaget af en bagetiket, hvorpå man kan læse en røverhistorie om, at dette øl brygges ved fuldmåne – og at det derfor indeholder fuldmånens kraft. Ved man bare en lille smule om øl og fuldmåner, ved man også, at selv det simpleste øl er længere tid om at gære, end selv den længstvarende fuldmåne. At forestille sig en øl, der kun er brygget ved fuldmåne er, for at sige det mildt, temmelig latterlig … og jeg er ikke engang nået til, hvad jeg mener om påstanden om ‘fuldmånens kraft’.

Hvis det schweiziske (og det bliver over mit rådne, ormeædte lig om jeg nogensinde kommer til at stave dette ord ‘svejtsisk’ (undtagen når det bruges til demonstrationsformål som her – hvor det af samme grund står i anførelsestegn, for jeg bliver jo nødt til at gøre det forståeligt, hvad jeg taler om)) bryggeri brygger en anden øl, efter fuldstændig samme recept og fremgangsmåde, men i stedet brygger det ved nymåne – og der så kan mærkes en væsentlig forskel på dette bryg og nymåneøllet, så vil jeg kaste mig på knæ, og kalde dem mine herrer – men ikke før.At den sådan skulle være brygget i løbet af et par nætter, kunne man dog alligevel forledes til at tro udfra udseende og smag. Brygget er papirtyndt, og smager også lidt derhenad. Løden minder lidt om falmet avispapir med skrøbeligt, for ikke at sige hastigt kollapsende, kridhvidt skum. Bouquet’en lader vente på sig. Længe. – Ja, okay, der er ikke rigtig nogen bouquet, andet end den samme forfriskende duft af aqua communis, som man oplever, når man åbner for vandhanen.

Smagen er som sagt ganske tynd, vandet, og indeholder kun ganske fjerne spor af korn og humle. Brygget smager ikke grimt, men det smager af så ufatteligt lidt, at det i aroma er at klassificere på linje med visse letøl. Hvis dette er det bedste, New Age-folk, og andre, der tror at måneskin og stjerneskær skulle have bare skyggen af indflydelse på jordens frugter, kan præstere, så foretrækker jeg til hver en tid ølproducenter, der går op i at finde en rigtige humle, eksperimentere med malten, og isolere de rigtige gærtyper, frem for at kaste om sig med udokumenterede postulater om fuldmånens og andre arbitrære himmellegmers tvivlsomme indflydelse.Og så iøvrigt: Glædeligt solhverv til alle læserne.
1-halv-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 21:10

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme