Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Velkopopovický Kozel Dark fra bryggeriet Plzenský Prazdroj

3-stjerner

Velkopopovický Kozel Dark fra bryggeriet Plzenský Prazdroj (ja, jeg copy-pastede det efter at have stavet mig igennem det i titlen – so f..king sue me) er et eksempel på, hvorledes udenlandsk øl efterhånden vinder indpas i danske discountsupermarkeder. Produktet kan således erhverves i Fakta, hvor det står i nærheden af andre udenlandske øl, såsom Pilsner Urquell og Newcastle Brown Ale – og danske specialøl, som Refsvindinges A-Z Ale No. 16 og Harboes Siden 1883. Placeringen tyder samtidig på, hvordan man i Danmark tror, at så snart en øl kommer fra udlandet, må det også være en specialøl. – Eller rettere: Udenlandsk øl er fortsat en så eksotisk vare, at den skal stå iblandt andre eksotiske – eller i hvert fald specielle – varer.

Jeg ved ikke selv, hvordan det præcis forholder sig med Velkopopovický Kozel Dark (og nu pastede jeg igen, og hvad vil I gøre ved det, æv bæv bussemand sure tæer i saftevand). Til gengæld ved jeg, at en øl som Pilsner Urquell i Tjekkiet anses for at være en ganske almindelig og upåfaldende pilsnerøl ligesom vores Carlsberg eller Tuborg. Det sjove er, at sådan opfattes den også i et land som Tyskland (hvor man i øvrigt har døbt den netop Pilsner Urquell – oprindeligt hedder den et eller andet tjekkisk, jeg ikke gider at tjekke ud nu, og jeg synes allerede, jeg har copy-pastet så ganske rigeligt i dette indlæg.) Det knap så sjove er så, at man i Danmark anser den for noget ganske særligt af den ene grund, at den ikke kommer fra Danmark, og derfor tillader man sig også at tage rene ågerpriser for den. Hvad der koster en femmer i Tyskland (og jeg mener ikke Euro) koster i Danmark snildt det tredobbelte, uden at der altså er noget som helst specielt ved produktet overhovedet.

Og det er i hvert fald tilfældet ved Kozel Dark. Den er dyr, 13 kr. stykket, fordi den er fra udlandet. Der er tale om en mørk pilsnerøl – det man i Danmark typisk kalder en ‘dark’ (fordi det fine danske ord ‘mørk’ af uvisse årsager åbenbart ikke er fornemt nok). Der bliver da også lavet mørke pilsnerøl i Danmark. Carlsberg har haft en, kaldet ‘Dark’, der vandt den meget opreklamerede ølafstemning i 2003, og siden er glemt (og ikke spor savnet af redaktøren, tør nok siges). Harboe har fortsat sin ‘Dunkel’, der i modsætning til Carlsbergs bud ikke er en beskidt øl, og i øvrigt simpelt hen smager bedre. Dunkel står sammen med andre discountøl i Netto, på trods af, at den snildt kunne konkurrere med indtil flere mørke pilsnere på det tyske marked – og også med nærværende bryg. Summa summarum – Kozel er ingen specialøl. Pris og placering i supermarkedet er udelukkende resultat af en markedsføring af udenlandske øl som specialøl – og det må simpelthen få en ende så hurtigt som muligt! Trods min fæle, rådne, socialistiske indstilling synes jeg, det faktisk ville være rart med noget fri konkurrence på det danske ølmarked – for kvalitetens skyld.

Placering – og pris i særdeleshed – til trods, er Kozel nu slet ikke nogen dårlig øl. Uden at være en sanselig åbenbaring byder den et solidt smags- og duftindtryk, der i hvert fald for en tid fik krænget mine kritiske mundvige i opadpegende retning. Det dybtmørke, næsten uigennemskinnelige øl smager tilsvarende kraftigt, med søde frugtagtige toner, der til gengæld overdøver øllets naturlige bitterhed lidt for meget. Bitterheden, der altså aldrig rigtig når at sætte sig på bagtungen, giver faktisk en antydning af porter. Men på vejen derhen standser den op, halter lidt tilbage og sætter sig klodset ned mellem to stole. Den ved ikke rigtigt om den vil være en mørk pilsner i den søde ende, eller en stout.

En tjekkisk øloplevelse fremkalder omgående positive fordomme og forventninger. Dette er Kozels største ulempe, for det er bestemt ikke nogen ringe øl efter danske standarder. Jeg har den dog mistænkt for at være en discountøl hjemme i Tjekkiet, hvilket den dramatisk udsmykkede indpakning også synes at antyde. Hvis ikke man kan sælge en øl på brandet eller smag, kan man altid prøve at lave en flot indpakning – men dramaet med geden med en stor øl mellem klovene lover mere end det holder.

Alt i alt er man nok bedre tjent med at vælge at gå i Netto næste gang og købe sig en Harboe Dunkel. En Harboe Dunkel er tæt på at være lige så god – hvis den da ikke er det – men under alle omstændigheder er smagsdifferencen helt klart den lille tier i pris værd.

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 16:31

2 Comments

Add a Comment
 1. Har rejst igennem 16 lande i EU og smagt megen god øl ,har så givet fra et til ti stjerner i samråd med fruen . Og i toppen ligger Kozel mørk øl med 8 stjerner .
  Mvh
  Bent Nielsen

 2. Hvor i Storkøbenhavn kan man købe Kozel Dark.
  Har været til smagning på Bryggeriet, der jo ligger
  lidt uden for Prag. De har jo en meget venlig ged gående
  i en indhegning, hvor man kommer ud efter smagningen.
  Den vil gerne klappes.
  Det var en fin oplevelse.
  Men har lige drukket den sidste Kozel, min søn havde
  nogle med hjem fra et besøg i dec.19.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme