Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Torpedo Extra IPA, Sierra Nevada


Helstøbt fornøjelse

Jeg syntes jo nok, den var lidt dyr. Jeg tror det var omkring 25 kroner, jeg gav for den i Føtex, Storcenter Nord for en måned eller to siden, og det altså kun for 0,33 liter, indrømmet i en handy og flot flaske – men alligevel.

Jeg havde faktisk ikke regnet med, at det var fordi øllet var af en særlig kvalitet. Godt nok er det en IPA – en af mine absolutte favoritøl, men på den anden side var den amerikansk og desuden filtreret. Amerikansk øl kan skam være udmærket, men sådan helt oppe og ringe kommer det nu sjældent.

Men op blev det hældt, og sjældent har jeg da været så privilegeret at opleve to så velduftende øl på så kort tid, den anden var Jakob Schytz’ hjemmebryg. Duften af Torpedo Extra IPA er kraftigt vanillesød med en fylde af friskbagt hvedebrød, kombineret med det bitre duftindslag i velmodne appelsiner. Af udseende er den udpræget kobberrød under et næsten citrongult, cremet skum, ikke ulig kagecreme i konsistens og lød. Velklæbende er det forøvrigt også.

Som det sig hør og bør med en IPA er bitterheden kraftig og gennemtrængende, omend denne karakteristik kun i ringe grad slår til. Ikke ulig Braunsteins Brown Ale eksploderer smagen nærmest ved berøring med indersiden af mundhulen, denne gang ikke med sødme, men med en lige så intens bitterhed. Bitterhedens drøjde er af en ganske særlig kaliber, en lille mundsmag mærkes stadig kraftigt i munden længe længe efter, som en intens, tør bitterhed ved mandlerne.

Både smag og eftersmag præges af en velafstemt og kraftig smag af humle og lakridsrod. Lakridsroden er af den type man velnok bruger til piratos – der er faktisk et element af brændende salmiak i den. Bagom den bidende, stikkende bitterhed er der en ledsagende og afrundende aroma af roser og en antydning af karamel og malt.

Som allerede antydet er eftersmagen af en ganske særlig kvalitet. Ud over at den varer nærmest absurd længe, ændrer den lige så stille karakter fra at bide og prikke i starten, til at klæbe til mundhulen, for at afslutte med at kæle svælg, gane og mandler nænsomt til sidst.

Det er måske lidt large, men dette er om ikke den mest fandenivoldske, så i hvert fald den mest helstøbte, velafrundede og velkomponerede IPA, jeg nogensinde har smagt – og så endda filtreret – ja, man tror det jo nærmest ikke. Men filtrering gør det måske nemmere at kontrollere at resultatet bliver helt rigtigt – og hvis gennemsigtighed i brygget er den pris, der må betales, so be it! Herfra får den en velfortjent topkarakter, og den var bestemt alle pengene værd.
6-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 10. juli 2016 — 16:31

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme