Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

To … From … via Mikkeller, Mikkeller

2016-01-07 17.45.35Kompromisløs og unuanceret

Bryggeriforeningen havde i deres julegave også vedlagt et par Mikkeller-øl. Den ene, Santas Little Helper, havde jeg allerede prøvet, og det ekstra eksemplar plus den sædvanligvis rosende omtale af Mikkeller og specifikt nærværende øl, formåede at skrue forventningerne i vejret.

Mikkeller er som bekendt et nomadebryggeri, der får sit øl brygget på forskellige lokationer, der stiller faciliteter til rådighed. I dette tilfælde er det det belgiske bryggeri ‘De Proefbrouwerij’s brygkar, der har været i brug. Nogle vil måske kalde det snyd, men jeg kan faktisk rigtig godt lide tanken om, at man kan vække gode brygideer til live de steder, der er bedst egnede til dem, fx. hvis éns egne brygfaciliteter ikke slår til, eller hvis man – som i Mikkellers tilfælde – slet ikke har nogen.

Bryggets kompromisløshed er i hvert fald ikke noget, man ser for tit på de hjemlige kanter. Sort som den dybeste vinternat er det, med matchende skum med kulør som – ja, kulør til brun sovs, eller i hvert fald kogende sukkerovertræk til brunede kartofler. I duften træder sukkeret dog overraskende lidt frem. I stedet dominerer brankede noter af glemt ristet brød og hårdbrændt kaffe sig med søde noter af farinsukker og sure af modne æbler.

Men i smagen går brygget all in på brændthed. Brygget er i sin helhed og sit væsen brændt, brændt, brændt og brændt. Hvis man kan lide mørkt øl, der ikke går på kompromis med ristede og brændte noter, er dette bryg både et must og en lækkerbisken …

Men brygget rejser nogle spørgsmål for os, der ikke kun vil have det brændt, men også sætter pris på fylde, sødme og bitterhed især når disse noter faktisk kan spores i bouqueten.

For brygget mangler i den grad noget til at spille op mod brændtheden, der ikke langsomt kommer til at føles som sandpapir mod tunge og gane. Brygget er måske nok kompromisløst – og respekt for det, men det bliver også meget hurtigt for ensporet og unuanceret i alt sin brændthed.

Og juleassociationen er en gåde. Etiketten er et til og fra kort, men hvad ønsker man mon at signalere med en gave, der kun indeholder brændt? At juletræ og julegaver går op i røg som i en anden amerikansk tegnefilm?

Vel, brygget skal have kredit for sin kompromisløse karakter – og minuspoint for samtidig at være unuanceret og ensporet. For kompromisløshed kan faktisk også være lækkert. Det behøver ikke kun være voldsomt.

4-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 00:05

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme