Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

TB Porter (6), Thisted Bryghus

Thisted Bryghus har for noget tid siden lanceret en række specialøl i en fin ny indpakning, og givet dem numre. De fleste er for tiden at finde i min lokale Fakta, så jeg har tænkt mig at prøve dem alle sammen, og bare for at være modsat, har jeg valgt at starte bagfra med nr. 6 – Thisted Porter.

Porter er en natsort øl med et højt, lysebrunt skum, der falder relativt hurtigt – bortset fra den hæftige bræmme, der klynger sig til glasset efter at skummet er faldet. Den dufter kraftigt af især ristet karamel.
Smagen er slet og ret udsøgt. Jeg kunne skrive længe om, hvor mange forskellige smage dette fortræffelige bryg indeholder, men jeg har også andet at lave, end at smage SÅ grundigt på de øl, jeg får til maden herhjemme. Jeg nåede dog at identificere let røg, ristet malt, karamel, bitter humle, whisky, en let chokoladesødme, ristede nødder, brændte mandler, farinsukker og kaffe.
Det skal understreges – og det bliver brygget ikke mindre imponerende af – at der ud over vand, gær humle og malt kun er tilsat ascorbinsyre og kuldioxid. (Jeg skal ikke gøre mig klog på i hvilken udstrækning ascorbinsyren kunne være udeladt – men kulsyren forsvinder ret hurtigt alligevel, hvilket ikke fratager øllet karakter – så den virker faktisk en kende redundant.) Det er ikke noget, der som sådan giver øllet smag – i hvert fald ikke i den retning, øllet smager. De mange smagsindtryk melder sig også i god ro og orden, der er ikke noget, der forvirrer i forhold til hinanden, hvilket også er ganske imponerende. Så thumbs up, props og rigtig meget andet godt til brygmesteren herfra.
Det er en rigtig rar og venlig porter, der passer godt til rare og venlige desserter, chokoladekage – Schwarzwalder Kirschtorte ville være lige i øjet – chokolademousse med mokka – ja, alt der er mørkt og involverer chokolade og/eller kaffe.
Når det så er sagt, er det også en porter som så mange andre – bare med mere og bedre smag, men alligevel ikke med de store overraskelser.

5-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 10. juli 2016 — 18:29

1 Comment

Add a Comment
  1. jrg personlig vil foretrække Limfjords Porter, med smag tjære og tovværk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme