Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Sundby Stout, Amager Bryghus

Endelig …
Og det var på et hængende hår! Fremad Amager er i 2. division øst igen næste sæson, takket være en ‘panik-før-lukketid-stemning’, der greb holdet i sidste øjeblik, lige netop tids nok til at skrabe de sidste nødvendige point sammen til to play off-kampe mod Kjellerup, der begge blev vundet.Absolut sidst blandt dem, der blev i divisionen, blev mit favorithold fra Sundby. Men dernede – bogstaveligt talt i bunden af 2. division – er det ikke vigtigt, hvor man bliver placeret, men blot at man fortsat er med! Stort tillykke til Fremad Amager herfra med den hårdt og succesfuldt forfægtede status quo. Som jeg vist fik nævnt holder Fremad Amager til i Sundby – og til øens hold er anmeldelsen af denne øl – Sundby Stout hjerteligt tilegnet.

Der er tale om en natmørk stout, der alligevel er lys nok til, at man ved aftensol kan skimte røde nuancer gennem brygget.  Skummet er (lidt for) lyst brunt i forhold til det ellers dunkle indtryk. Duften trænger til gengæld vel igennem med aroma af vanille, kaffe og brændt karamel med et hint af chokolade.
Aromaen trænger med det samme op i næsen, hvor det bruser lystigt, og svier en anelse. I munden er smagen præget af fortrinsvis bitre stouttoner. Prologen præges dog af  mørk chokolade, vanille og karamel. Men når eftersmagen begynder at gøre sit arbejde mærkes bryggets bitterhed for alvor. Kraftigt ristet kaffe bryder frem, ledsaget af brændte malt- og karameltoner. Chokoladefølelsen bevares, men mere som et indslag af fylde end af sødme.Eftersmagen bliver ved længe, og overdøver snart den søde indledning og næsebrus. Det er for den solide, og kraftige eftersmag, at man vil huske brygget, og næppe for de indledende søde toner, der hurtigt viger.

Det er en karakterfuld stout, der dyrker det traditionelle snarere end det eksperimentelle. Den er bedst blandt stouts som stouts er flest, og velkendtheden i udtrykket bliver, dens kraft til trods, også den svaghed. Der er intet nyt ved en Sundby Stout – det er bare godt, om ikke ekstraordinært.Så lykkedes det alligevel Amager bryghus at brygge noget ordentligt. Og samtidig klarede Fremad Amager skærene. – Endelig! udbryder jeg i spontan jubel over begge dele, og nynner lystigt:

♪♫ Vi er på vej, vi er på vej, vi er på vej i Champions League …
Om Firs-Halfems år vinder vi pokalen!
Vi er på vej i Champions League ♫♪

Fortsat god sommer!
4-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 00:46

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme