I lørdags var jeg en tur på Nørrebro med et par gamle venner, hvoraf én i hvert fald har ageret gæsteanmelder med jævne mellemrum, nemlig Marcus. Den anden var hans tvillingebror Joachim. Sammen frekventerede vi Høkeren i Ravnsborggade i anledning af én af deres venners fyrre års fødselsdag, og jeg var med som konsulent. Jeg anbefalede stedet – ikke fordi jeg egentlig kendte det, det var faktisk første gang, jeg selv var der, men – fordi Marcus og Joachim havde købt en overdådig fødselsdagsgave netop dér til min fyrre års fødselsdag sidste år. I betragtning af hvor fin dén gave havde været, tænkte jeg, at biksen måtte kunne opfylde behovet.
Jeg var faktisk overrasket over, hvor småt stedet er. Det sætter til gengæld sit præg på udvalget. Der er en række danske klassikere, fx fra Refsvindinge, Hornbeer og Thisted Bryghus, og så er der ellers de udenlandske øl, som er lagt an på et stort og solidt udvalg af et begrænset antal bryggerier. Udvalget forekommer ret ‘nyt’, så man til enhver tid kan være med på beatet, og samtidig altid sikre sig en Limfjordsporter eller en Skibsøl, når det er det, man har lyst til.
Alt ind imellem – klassikere fra sidste år fx. – må man gå forgæves efter.
Men vi fandt nu, hvad vi skulle bruge uden større besvær. Og værtsskabet er lige så godt som udvalget – ekspedienten byder på en lille én i form af fadtappet Høker Bajer fra Hancock. På huset. Det er fantastisk god stil.
Med vores loot begav vi os nu hen på det nærliggende Nørrebro Bryghus. For nogle år tilbage lå stedet i konflikt med fagbevægelsen, fordi de ikke havde overenskomst. Det skulle der være kommet siden – jeg tog Marcus’ og Joachims ord for det, og indrømmede desuden på stedet, at nu hvor overenskomsten var i hus, var det faktisk vigtigt at frekventere stedet netop af den grund.
To øl blev det til, akkompagneret af nogle højst smagsfulde snacks. Denne er en ‘pale lager’ altså en lys pilsner, der i virkeligheden ikke er specelt lys. Den er snarere dyborange ligesom de appelsiner, den dufter af, og skummet ligner mere noget fra en fuldfed IPA. Et indslag af friskskåret nåletræ blander sig også, så det visuelle IPA-indtryk ikke står alene.
Aromaen lægger pikant ud med luftig fennikelessens. Kroppen er fyldig og samtidig frisk og letdrikkelig. Brygget er i sin mundfornemmelse ikke ulig hvedeøl, endskønt der redaktionen bekendt ikke er brug hvedemalt i produktionen. Søde noter fra hvedeøllene viser sig også – en antydning af forårsblomster, syrén og hyld, samt appelsinen fra duften.
En lækker, smagfuld sommerøl, der passer fint til det abnormt varme septembervejr, vi oplever for tiden. Således fungerer den jo fint som drink, mens man med et tilpas galsindet udtryk i ansigtet nyder synet af planeten, der lige så stille bryder sammen under den større og større belastning menneskeheden er for den.
God eftersommer allesammen.