Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

St. Feuillien Blonde/Blond, Brasserie St. Feuillien

Fakta har i – vel lidt over en måneds tid – haft tre trappistøl fra bryggeriet St. Feuillien på tilbud. Endnu engang har jeg kunnet glæde mig over at Faktas øludvalg har forbedret sig, og samtidig giver netop trappistøllene mig muilghed for  at sammenligne de forskellige klostres kompetencer udi brygkunst. Jeg har nu ikke tænkt mig at lave et tema ud af de tre øl – ikke mindst fordi jeg stadig ikke har færdiggjort temaet om spritterøl fra Royal Unibrew.

Dagens manuskript er pist forsvundet – formentlig spontant opløst i atomer. For minutter siden lå det ved siden af computeren, men efter at have endevendt hele lejligheden, har jeg måttet konstatere, at den lille seddel – bagsiden af et kalenderblad fra en Wulff-Morgenthaler-kalender ikke længere findes i denne dimension. Derfor må anmeldelsen bero på det skøn min hukommelse tillader mig at huske fra en dag tidligere, det var i går, jeg drak den.

Det er en meget lys øl kronet af en fin, kridhvid og luftig frygerhue, der efterlader store, kantede mosaikker på glassets sider. Duften er især præget af korn og hjemmebrygget øl, som jeg husker det fra mit barndomshjem på badeværelset på første etage.

Smagen er præget af blød humlebitterhed, en sødme af mango, og en let ananaskirsebæragtig syrlighed, der dog kun lige netop runder smagen af. Nøgleordene er blødhed, blidhed, venlighed og St. Feuillien er bestemt en meget rar øl at drikke. Overraskende er det også, at den på trods af sin venlighed ikke er en decideret tynd øl, endskønt aromaen blidt kondenserer i ganen, frem for at blive tæsket brutalt ned i smagsløgene – sådan som jeg bedst kan lide det.

Det er sådan set en ganske velsmagende og spændende øl – men det er ikke en farlig øl, der udfordrer ens grænser for, hvor meget bitterhed eller for den sags skyld sødme man kan holde ud. Der ligger dog en vis kompositorisk styrke i forskelligartede, omend velafstemte smagsindtryk, så selvom den ikke bider hårdt, er tandsættet bestemt hverken forlorent eller på anden måde uinteressant.
4-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 00:59

2 Comments

Add a Comment
  1. Udemærket anmeldelse, men jeg er simpelt hen nødt til at brokke mig over betegnelsen trappist.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Trappist_beer#International_Trappist_Association_recognised_breweries

    St. Feuillien laver rigtig fine øl til fornuftige priser, men det er nu hverken trappist eller abbaye for den sags skyld. Så vidt jeg ved sender de i øvrigt ca. 60% af deres øl til Danmark.

    http://www.st-feuillien.com/FaccueilENG.html

  2. Tak for ros – trods alt ;-). jeg tager gerne betegnelsen trappistøl tilbage – det er en fejl, der nok skal blive korrigeret i næste indlæg.

    Ikke desto mindre, er det ikke ukorrekt at betegne St. Feuillien som abbaye-øl eller klosterbryg, som jeg ville kalde den for nemheds og for mine nervers skyld (mine nerver kan ikke klare for store doser blandinger af forskellige sprog i samme ord, direkte oversættelser og den slags.) Den er sådan set på Wikipedias liste over abbey-ales: http://en.wikipedia.org/wiki/Abbey_Ale#Abbey_beers

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme