Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Sort Hvede, Indslev Bryggeri


I forenden af midterfeltet

Sådan cirka midt mellem Middelfart og Vissenbjerg ligger byen Nørre Aaby, hvor hvedeølsbryggeriet Indslev Bryggeri har hjemme. Ifølge bryggeriets hjemmeside er det det første egentlige hvedeølsbryggeri i Danmark, hvilket ikke skal forstås sådan, at de var de første, der bryggede hvedeøl (Tuborg forsøgte sig halvvejs forkølet, halvvejs ynkeligt tilbage i 2002 med Classic Hvede), men som det første bryggeri, der udelukkende brygger hvedeøl – eller varianter over det. Her på bloggen har jeg tidligere anmeldt den aldeles udmærkede Spelt Bock, og spelt er selvfølgelig også en hvedesort, men derudover bruges der også andre malttyper i øllet – men det gør man sådan set i de fleste hvedeøl, så det diskvalificerer ingenlunde.

Bryggeriets bygninger, der har været på samme families hænder altid, har stået siden 1897. Men det genåbnede som bryggeri i 2006 – eller 2005 afhængigt af hvor på hjemmesiden man læser – har altså ikke altid været bryggeri. Hvornår det i sin tid lukkede, fremgår ikke, men på den baggrund at ville påstå, at man er Danmarks første hvedeølsbryggeri er altså en mindre tilsnigelse. At det er det eneste, har jeg til gengæld endnu ikke fundet dokumentation for, skulle være usandt.

Vel, nyt, gammelt eller eneste – flot er øllet i hvert fald, faktisk helt natsort med sortbrunt skum. I den høje, cremede top kan man gennem glasset se, hvordan det faktisk ser ud som om boblerne falder ned gennem skummet, snarere end at de stiger. Det er flot at beskue og giver en dynamik, jeg sjældent har set. Skummets holdbarhed er også flot – det hæver sig som en fin frygerhue over glassets kant. Brygget dufter også mørkt – af ristet malt og brændt karamel. Dertil kommer en letsyrlig snert af umodne æbler.

Ved synet af det pragtfulde, mørke bryg havde jeg naturligvis ikke tålmodighed til at vente indtil skummet var faldet, og da jeg sugede den første mundfuld ind, udeblev resultatet ikke. En kraftig aromasprængning af sød karamel og brændt malt fyldte omgående munden og endte med karamelsød eftersmag, der næsten matchede blødt toffee-fyld.

Desværre … desværre kunne selve brygget ikke helt komplimentere det uovertrufne skum. Til stede var ganske vist både brændt og letrøget malt, men den søde karamel var blevet erstattet af en knap så interessant, og lidt for velkendt blommesødme med en småbitter svedskeessens. Ikke nogen dårlig smag, men altså knap så spændende, og desuden manglede den fylde. Til tider føltes den faktisk lidt vandet om ikke decideret tynd.

Eftersmagen ændrede sig også, men formåede dog at holde spændingen intakt – nu var den temmeligt kraftigt vinøs, som når man tager første nip af en god, fyldig rødvin.

Sort Hvede kan ikke helt holde hvad dens ydre, duft og skum lover, og det er ærgerligt. Når det er sagt smager den da udmærket, men når altså ikke op i nærheden af det bedste bloggen her har beskæftiget sig med.
4-stjerner

Dette var anmeldelse af øl nr. 250. Jeg er da glad for at have ramt en nogenlunde øl i den anledning, men egentlig havde jeg planlagt en lidt mere fancy øl til lejligheden. Vel, man kan ikke vinde hver gang – jeg er glad for at være nået helskindet den kvarte vej op til de 1000 forskellige øl. Tak til læserne, og de, der undertiden deler indlæggene, samt de, der tager sig tid til at kommentere.

Vel mødt snarest til flere anmeldelser.

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 00:59

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme