Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Semper Ardens Christmas Ale, Carlsberg

Hjemme bedst …

Med aftenens øl tror jeg, jeg er nået igennem de Semper Ardens-øl, der for tiden er i handlen. Til forskel fra de tidligere, brygges denne øl imidlertid ikke ‘i EU’ (læs: Litauen
), men bærer derimod Carlsbergs gamle adresse i 1799 København V på Valby bakke, hvor Carlsberg stadig har sit specialølsbryggeri. Dér brygges normalt kun øl fra Jacoobsen-serien, men nu altså også en enkelt Semper Ardens-øl, og det kan selvfølgelig kun glæde, at Carlsberg stadig giver arbejde til et par københavnske skatteborgere hist og pist.

Ligesom de andre Semper Ardens-øl er den købt i Netto. Prisen er ikke uforskammet, omend den forhandles i et større kvantum end de andre øl i samme serie, hvorfor man er nødt til at slippe et par slanter mere end for de tidligere anmeldte. Den øgede mængde udgør 0,66 l., hvilket den talkyndige hurtigt vil udregne, svarer til to øl.

Præcis to øldrikkere var vi også her til aften i det lille amagerkanske hippehjem, hvor vores gode århusianske ven, Ole, var på besøg. Så der var lige præcis et kvantum svarende til én øl til hver.

Det er et flot, rødbrunt bryg, med vildtbrusende skum, der, som dette antyder, ikke holder særlig længe. Flot ser det ud, så længe det holder, et par toner orange over rent hvidt. Duften er fyldigt frugtet, især med noter af svedsker og et hint af kirsebær.

Smagen ligger i samme område af det frugtagtigt søde, men det er især den letsprittede fylde, man mærker først. Det er sprittet på den rare og julede måde, endskønt rørsukker og rom, der er tilsat og derfor præger fylden, måske ikke er det mest julede man kan forestille sig. Ja, så er det altså julet alligevel. Svedskerne genfindes i smagen, men kun som et hint bag en langt mere fremtrædende julebuffet af kanelmarinade, mundfornemmelse af ris a’la mande, den brune sovs’ karamelfarve og et pikant strejf af anis, der elegant runder det hele af, før det bliver kvalmt.

Jo, det er skam både julet og rart. Carlsbergs store julesatsning fra for et par år siden forhandles stadig, og jeg fatter ikke hvorfor, når man har den her. Om Semper Ardens Christmas Ale er en nyskabelse, eller en genudsendelse fra tidligere år, skal jeg ikke gøre mig klog på. Men den er i hvert fald ramt meget tættere på centrum end flere af de Litauiske Semper Ardens øl, og i øvrigt tættere på end Carlsbergs gængse julespecialsprøjt. Desuden er den et godt alternativ til julemiddagen, hvis man er skræmt af den voldsomme restgær og tømmermænd, som bloggens anbefalede julebryg involverer.
4-en-halv-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 10. juli 2016 — 23:16

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme