Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Sagres Preta, Sociedade Central de Cervejas e Bebidas SA (Portugisisk øl IV)

Det var bedre!

Preta og Branca er tilnavne til Sagres-produkterne, som jeg kun kender, fordi jeg har slået øllet op på Untappd. Det er ikke noget, der særskilt fremgår af etiketterne. Da jeg ikke er bevendt med Portugisiske sprog – eller sydeuropæiske sprog i det hele taget (endskønt jeg da kan lidt skolelatin) har jeg ingen anelse om, hvad Preta – eller for den sags skyld Branca betyder. Om det har nogen fælles berøringsflade med Fernet Branca skal her også forblive ubesvaret.

Men Preta er åbenbart Sagres’ bud på en stout. Det er en ganske mørk øl, der ved gennemskinning bliver gennemsigtigt bordeaux-farvet. Så selvom mørket godt nok er der, er der stadig tale om en filtreret stout, der alt andet lige er set mørkere. Skummet er et par toner mørkere end off-white, og det falder ikke bare langsomt sammenlignet med de andre portugisiske øl – det falder såmænd bare langsomt. Duften er i det bitre hjørne med noter af rug, ristet kaffe, og et afrundende indslag af chokolade.

“Hov, den er jo god” udbryder jeg ved første mundsag.
“Njaaah …” indvender Gedved ikke særlig overbevist.
“Altså i forhold til de andre!”

Igen skal man huske at alle de i alt fem portugisiske øl blev prøvet efter hinanden samme aften. Og i den kavalkade af indtil videre tynde og (næsten) ligegyldige standardprodukter var denne øl så sandelig en lettelse og et foreløbigt højdepunkt. Her var endelig en øl, der i det mindste smagte af noget: Bitterhed af ristet rug og kaffe med chokolade i eftersmagen, men med entydigt fokus på det bitre. Gedveds begrænsede begejstring steg da også til ‘lettere’, da brygget begyndte at minde ham om ferien. Lissabons smalle gader, pizzeriaet på hjørnet, den franske altan på hotellet …

Bitter men venlig var konklusionen. Selvom brygget smagte mere brændt og bittert end sødt og sukret, er det ikke en stout, der river og flår. Den mangler også kraft og fylde for rigtigt at gøre væsen af sig. Men den smager da godt, og den er bestemt et løft i forhold til de andre portugisiske øl, der indtil videre mere havde været en prøvelse end en fornøjelse. Vi gav den begge:
4-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme