Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Rebel Originál Premium, Mestansky Pivovar Havlickuv Brod

1-en-halv-stjerne

Navnet på bryggeriet bag dagens øl er lidt af en tilsnigelse fra min side. Mit tastatur tillader mig ikke, at lave de rigtige diakritiske tegn, såsom en nedadpegende circumflex over ‘C’ eller bolle over ‘U’. Det er heller ikke første gang, jeg har haft dette problem – man får det hurtigt, når man anmelder tjekkisk øl – men jeg har indtil nu valgt at forbigå det i tavshed. Da jeg så småt var kommet i bekneb med udenomssnak og anekdoter, tænkte jeg, at tiden var kommet, til at tage det spændende emne “Diakritiske Tegn i Slaviske Skriftsprog” op til kærlig behandling.

Spøg til side. Selvom jeg faktisk finder emnet overordentligt interessant, ved jeg også, hvad der skræmmer potentielle og eksisterende læsere væk. Jeg vil i stedet blot nøjes med at sige, at jeg har valgt ikke at installere tjekkiske tastaturinstillinger på min computer, da jeg forsøger at holde nogenlunde orden i mine drivere. Læserne og navnlig bryggeriet må derfor tilgive mig for ikke at besidde tilstrækkelige softwareredskaber til at kunne gengive bryggeriets navn ortografisk korrekt.
Navnet på øllet er til gengæld gengivet 100% korrekt, og betyder også netop det, man tror: En Rebel! Dette må nødvendigvis stille visse krav til øllets karakter. Man må forvente, ikke bare noget specielt, alternativt og anderledes, men så sandelig også noget, barskt, fandenivoldsk og revolutionerende!

Den er i hvert fald købt som spotvare i Fakta, hvor den for tiden markedsføres som specialøl (se billeder), så at den skulle være noget specielt er ikke hentet ud af den blå luft. Men som nogle måske vil huske fra mine allerførste indlæg, skal der ikke meget til, før en øl kaldes for specialøl i et dansk discountsupermarked. Det er faktisk nærliggende at tro, at øllene markedsføres som specialøl af den simple grund, at de kommer fra udlandet. Dette anses for at være så specielt i Danmark, at Fakta mener, man kan sælge den som specialøl og uden videre fordoble prisen i forhold til, hvad en almindelig halv liters øl koster.
Umiddelbart ligner Rebel Originál da også en ganske almindelig pilsner, når den skænkes. Farven er jævnt gulorange med hvidt, skrøbeligt skum. Den dufter en kende sødere end hvad man er vant til og har ikke danske pilsneres friskhed. Dette behøver dog ikke være nogen ulempe, da denne friskhed ofte er et tegn på, at pilsneren er endog særdeles tyndbenet.

Aromaen er let bitter med en ikke helt usubtil sødme og en fylde kraftig nok til, at man undgår at øllet føles decideret vandigt. Humlearoma og fylde synes dermed vel afstemt, i og med at der er cirka lige lidt af begge dele. Efterhånden som man kommer ned i bunden af øllet bliver de bagerste smagsløg da blidt prikket til af en vis humleagtig bitterhed. Men igen er det alt for blidt. Eftersmag er der heller ikke meget af, den er nærmest ikke-eksisterende. At øllet ikke er direkte vandigt, er forøvrigt ikke nogen kvalitet, for det er i det hele taget ikke en kvalitet, at en øl mangler negative træk. Det ændrer heller ikke ved det faktum, at en Rebel Originál hverken er speciel eller rebelsk, endsige da revolutionerende. Den er faktisk regulært tynd.
 
Et fy skal lyde til Fakta for at bilde deres kunder ind, at der er tale om en specialøl. Der er tale om en standardøl, og endda en halvkedelig en af slagsen. Og den slags skal man give 13,- kr. for … I guder! Der skal ikke lyde en direkte kritik af det tjekkiske bryggeri for at lave kedeligt øl. De gør såmænd ikke andet, end hvad de fleste danske bryggerier gør. Men at sælge den slags som specialøl læner sig op ad falsk varebetegnelse, og dette bliver ikke det sidste læserne hører om Faktas egne lemfældige stilartsdefinitioner.
Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 20:29

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme