Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Rebel Cerny, Mestansky Pivovar Havlickuv Brod

God kaffebitterhed
 
Rebel Cerny (med en accent aigu over c’et, som mit tastatur ikke tillader mig at lave) er Rebel Original Premiums mørke broder. Jeg havde det nok på fornemmelsen, da der var to forskellige øl i Faktas famøse tilbud på specialøl med navnet ‘Rebel’. Den ene flaskes etiket havde et lidt mørkere mønster, og bar tilføjelsen “Cerny”. For dem, der ikke kender til slaviske sprog ligger det nok mindre for, at kunne gætte øltypen, end når der står “Original Premium” som det var tilfældet på den lyse udgave, der allerede er blevet anmeldt tidligere. Når øl hedder noget med ‘original’ eller ‘premium’ kan man med en vis sikkerhed regne med, at det ikke er nogen af delene, men derimod en standardøl af pilsnertypen. På dette punkt overraskede Rebel Original ikke.
 
Vel, tilbage til “Cerny”, der ifølge Google Translate betyder “sort” på dansk. Det var nu ikke sådan, jeg fandt ud af det. Jeg anede en etymologisk lighed med det russiske ordчëрныйfra undervisningen i gymnasiet, og formodede, det betød det samme på tjekkisk som på russisk, bad derefter Google Translate oversætte “sort” til tjekkisk og – bingo – frem tonede ordet “Cerna” – som garanteret er det samme ord, bare i en anden grammatisk form. Jeg skal ikke gøre mig mere klog på de grammatiske og filologiske implikationer bag formen, da jeg ikke er kyndig udi tjekkisk. Hørt har jeg dog, at det er langt mere komplekst grammatisk end russisk, hvilket ikke skræmmer mig efter at have stiftet bekendskab med både oldgræsk og sanskrit. Derfor skal jeg dog alligevel ikke gøre mig klog på et sprog, jeg ikke behersker.
 
Ikke desto mindre må man sige, at undertitlen ‘sort’ passer meget godt til dagens øl. Den er bogstaveligt talt mørk som natten, og jeg tror ikke før, jeg har set en bajersk øl, der var så mørk. Skummet lader til gengæld en smule tilbage at ønske. I forhold til det mørke bryg, synes skummet både lidt skrøbeligt og ikke helt mørkt nok. Lidt ligesom skummet, er duften også en smule tam. Den er mestendels sød, men mangler styrke og fylde.
 
Så går det noget bedre med smagen. Hvis man har undret sig over ølanmelderes sammenligninger af øls smag med kaffe og chokolade fx, skal man prøve at drikke en Rebel Cerny. Jeg har aldrig smagt en øl, hvis smag mere fortjener at blive sammenlignet med kaffe. Den smager simpelt hen af kold kaffe, hvilket er fint for nogle og mindre fint for andre. I dette tilfælde burde jeg være andre, for jeg bryder mig ikke om kold kaffe (og iskaffe har jeg ingensinde forstået). Men af en eller anden grund er det i orden, når der er tale om bajersk øl. Her er kaffebitterheden overraskende i sin autenticitet samtidig med, at den bare smager af så overordentligt meget mere, end sin lyse broder.
 
Men træerne vokser ikke ind i himlen. Nok har øllet en velsmagende og aromatisk bitterhed, men det savner andre smagsindtryk, samtidig med at bitterheden aldrig når ud til visdomstænderne og svælget. I det samlede billede kommer Rebel Cerny dermed til at synes en kende usofistikeret, og ikke helt så karakterfuld, som den kunne være, hvis bare der havde været lidt mere intensitet i smagen, eller den havde haft andre smagsindtryk.
 
Alt andet lige er det dog en ganske velsmagende øl, der passer godt til efterårets rodfrugter og vinterens mørke kød.
 
Så nyd den og nyd det mørke kød, før d. 1. juli 2011, hvor regeringens tåbelige fedtskat træder i kraft. Fedtskatten, der vil gøre det billigere at give jeres poder lyst toastbrød med syltetøj med i madpakken, fremfor rugbrød med magert kødpålæg. Fedtskatten, der er formuleret uden faglig bistand fra fødevarestyrelsen, og derfor overhovedet ikke er lavet ud fra sundhedsmæssige hensyn, men alene ud fra ønsket om at lukke et hul i statskassen. Fedtskatten, der vil gøre en pose chips 50 øre dyrere, mens ½l flaske olivenolie, inklusive gavnlige antioxidanter og vitaminer vil blive knap to kroner dyrere.
 
Det er muligvis det dummeste regeringen indtil videre har gjort på fødevareområdet. Jeg siger muligvis, fordi jeg ikke længere kan hitte rede i alle de tåbelige initiativer de er kommet med på alle de områder, hvor de har noget at skulle have sagt. Jeg håber i den grad på et valg og en ny regering så snart som muligt, så denne galimatias prompte kan annulleres.
 
Men set i bakspejlet lader det til, at jo mere idioti, der ligger bag en politisk beslutning, desto mere popularitet vil den vinde i befolkningen. Jeg gør mig derfor ingen illusioner om, at vi får en ny regering, endsige da, at denne politik ville blive ændret hvis vi rent faktisk fik en ny regering. Den danske befolkning ønsker stærke ledere, der med Orwells ord til evig tid tramper befolkningen i ansigtet med en støvle. Det er læren af de sidste ni år i dansk politik. Tillykke med det, Fogh og Løkke, denne sindelagsændring i den danske befolkning er i sandhed jeres fortjeneste.

3-en-halv-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 11:15

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme