Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Pilsner Urquell, Plzensky Prazdroj (Det ikke spor tynde øl fra Fakta XII)

– For eftersmagens skyld

Jeg har druknet min sorg over, at jeg ikke får lov til at tilsv… øh anmelde Kay-Sar i Den Originale Pilsner. Pilsner Urquell, fra bryggeriet Plzensky Prazdroj i den tjekkiske by Plzen. For nogle år siden – 5-6 stykker vil jeg skyde på, ville jeg have givet denne øl seks stjerner, før jeg end havde smagt på den, for den gang mente jeg, at øl umuligt kunne blive bedre.
Siden har jeg lært at sætte pris på andre typer øl. Ikke at jeg ikke gjorde det dengang. Men at en pilsner på den ene side kunne være så simpel og samtidig så god, slog nærmest benene væk under mig. I mellemtiden har jeg lært, hvordan simplicitet ikke nødvendigvis gør det alene. Simpelt er godt, men hvis noget er sofistikeret, uden at det gør en smagsoplevelse forvirret, så står intet i vejen for, at sofistikeret endda kan være bedre end simpelt … eller noget.
Pilsner Urquell ser ud som … pilsner, såmænd. Der er intet specielt at bemærke ved farven, der svarer til det let mørkegule humlebryg, man også herhjemme hælder i halsen fra grønne flasker med grønne etiketter. Skummet er noget fyldigere, som om det består af mindre bobler, end man normalt ser, og det har en let gylden tone. Duften er frisk og usofistikeret – og aldeles skøn, en på én gang bitter og letsød bouquet.
Jeg husker ikke fejl med hensyn til smagen. På den ene side er det en ligefrem pilsner, der alligevel smager af så ufatteligt meget mere end andre pilsnere. Smagen er bitter kornet med en humleblød overflade, uden at være for tynd. Nøgleordet er velafstemt. Dertil kommer en akkompagnerende let maltet sødme, der kun lige antydes foran på tungen.
Men rigtig godt smager den først, når den er forsvundet ned i svælget. Kort efter sætter en velgørende, valnøddebitter, velourblød eftersmag ind, der næsten som en ånd fylder og kærtegner hele mundhulen med den fineste bitterhed, uden den mindste antydning af harskhed.
Det er en fjer i hatten til Fakta, at have denne øl i standardudvalget af udlandske øl. Imidlertid er og bliver 13 kr. for dyrt for en øl, der i andre lande anses for at være en simpel standardøl. Endnu engang kunne en vranten socialistisk anarkist som jeg ønske en kende mere konkurrence på det danske hjemmemarked, så prisen på udenlandsk kvalitetsøl kunne bankes ned.

4-en-halv-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme