Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Pas på, hvem du tipper.

Ingen tip til Tante Berlingeren …

Jeg har sat mig til tasterne for undtagelsesvis at skrive om noget andet end øl. Til gengæld vil indlægget her komme til at handle om det at blogge i almindelighed.

Det hænder ind imellem, at vi bloggere får nys om ting, som er interessant i en bredere kreds end bloglæsernes. Således lykkedes det mig for to år siden – netop i disse dage – at lave noget larm om Bryggeri Skovlysts Julebryg “Amager Juleøl“. Den øl viste sig nemlig ikke at være forbeholdt amagerkanske supermarkeder, sådan som den egentlig lod vide på bagetiketten.

Jeg pitchede historien til et par medier, hvilket efterfølgende gjorde mig noget selektiv omkring, hvilke medier jeg i fremtiden vil tippe. Jeg blev nemlig godt og grundigt røvrendt af Jyllands Postens finansmagasin EPN. Historien om de vildledende etiketter ville avisen gerne gengive, men blev kilden nævnt en eneste gang? Nixengebixen. Historien fremstod som deres, og kun deres.

Nu følger jeg en regelmæssigt en række andre blogs, herunder Margrethe Rasmussens P77, en blog der leverer nyheder og analyser om den yderste højrefløjs gøren og laden.

På den front har der på det sidste ikke været stille, hvilket netop hin blog dokumenterer så nydeligt her, her og her for bare at tage nogle få eksempler.

Ligesom undertegnedes bloggeri, er der tale om ulønnet og tidskrævende arbejde, og i kras modsætning til undertegnedes bloggeri er hin form for bloggeri ikke altid ufarligt. Trusler mod en selv og ens familie er næsten daglig kost for de modige mennesker, der afslører højrefløjens fortrædeligheder. Som ølblogger har jeg hist op pist oplevet irriterede kommentarer, men aldrig noget, der blot kommer det mindste i nærheden af nogen form for trusler.

Nu er Tante Berlingeren ude i noget lignende det, jeg oplevede med EPN. Margrethe Rasmussen har møjsommeligt og under trusler på liv og levned dokumenteret højreradikal hatespeech og det, der er værre. For nylig har hun i over en time talt med journalist ved Berlingeren, Mikkel Danielsen, og udleveret guldkorn på guldkorn til dennes artikel om højrefløjens retorik. Det eneste rimelige i sådan en forbindelse er selvfølgelig, at Margrethe og bloggen P77 hvor hun skriver, behørigt fremhæves som kilden. Ikke mindst i betragtning af de ofre, der må påregnes, når man stikker hænderne i de hvepsereder, som hun har gjort.

Det sker ikke.

Mikkel Danielsen nævner ikke sin kilde med et eneste ord. Bloggen er offentlig, og alle opslag i artiklen er planket derfra – med bloggerens oprindelige billigelse, vel at mærke. Men tavsheden om citaternes og opslagenes ophav får det til at se ud som om journalisten selv har gravet det hele frem.

Det er naturligvis ikke i orden, og det er derfor kun på sin plads her at fremstille Berlingske Tidende i almindelighed, og journalist Mikkel Danielsen i særdeleshed som dem, man ikke skal tippe noget som helst om i fremtiden – det være sig voldelig racisme eller øl. Deres kombination af almindelig dovenskab og grov uanstændighed inviterer ikke til andet.

Politiken, som jeg i øvrigt også tippede min historie til, var vældig søde, da de bragte historien. Så linket til deres artikel kan naturligvis genfindes her. EPNs historie kan man til gengæld kigge i vejviseren efter – aldrig om jeg vil unde dem et visning mere. At jeg har linket til Berlingskes artikel er kun for dokumentationsgrunde. Jeg ville helst også være fri for at linke til plagiater og afskrivninger i det hele taget.

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juni 2020 — 17:23

3 Comments

Add a Comment
 1. Hej

  Artiklen i Berlingske bygger alene på research, som Mikkel Danielsen selv har foretaget via en række Facebook-grupper. Det har været et vigtigt kriterium i processen, at det var tilfældet. Men selvfølgelig tager hele dækningen også hos os afsæt i blandt andet de nævnte P77-artikler. Det burde være fremgået. Derfor bringer vi i morgen i avisen og snarest på nettet denne præcisering:

  “Berlingske bragte søndag under overskriften “Danskere hylder Breivik og opfordrer til asylbrande” en artikel, der beskrev hvordan medlemmerne i den lukkede Facebook-gruppe Den Danske Forening bl.a. talte om en kommende “modstandskamp” mod muslimer. Oplysningerne fra Facebook-gruppen samt alle citater i artiklen stammede fra Berlingskes egen research. Men artiklen var samtidig inspireret af en artikel, som bloggen P77 har skrevet om lignende Facebook-grupper på nettet. Dette burde have fremgået af Berlingskes artikel søndag.”.

  Mvh Tom Jensen
  ansvarshavende chefredaktør, Berlingske

 2. Margrethe tilhører værdipolitisk den yderste venstrefløj, så det er kun sund fornuft at journalisterne ikke lader hende fremstå som ekspert, men laver deres egen lødige research.
  Margrethe har jo også ofte taget fejl i hendes påstande.
  Dog bør det naturligvis altid være god skik at nævne hvor inspirationen til artiklen kommer fra.
  Lige et indspark – og lad os så komme tilbage til øllet 🙂

 3. Det lyder jo rigtig godt.

  Det skal jeg selvfølgelig få noteret i mit næste indlæg, sammen med en passus om, at man godt kan tippe Berlingeren i fremtiden også. Margrethe er vel også blevet underrettet om dette, ikke?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme