Påsken, kristendommens og jødedommen vigtigste højtid (af forskellig årsag, men lad det ligge) nærmer sig med hastige skridt, og hvilken bedre anledning findes der i det hedenske nord til at drikke sig småsnaldret i overgærede humleprodukter? Sikkert flere forskellige – lyse nætter, festivaler, jul … men alt det er det ikke sæson for endnu, så jeg vil holde mig til påskeøllene i disse dage.
Det er meget lyst øl, hvilket i sig selv ikke er usædvanligt for hvedeøl, men denne er næsten citrongul i løden, og let tåget af restgær. Over brygget hviler et friskt boblende, ikke særligt højt brus, der næsten ligner sodavandsskum. I lyset af skummets noget sammenskvattende karakter, er det så meget desto mere imponerende, at det alligevel faktisk formår at klynge sig til glasset. Duften er mestendels småsyrlig, og gør ikke noget væsen af sig.
Det gør smagen egentlig heller ikke. Den må tages ind i store slurke, ligesom Påskelammer, for at man kan få nok bryg i munden til at presse smag ud af den. Og så smager den da også udmærket. Der er traditionelle hvedetoner af hyldeblomst samt en syrlig kant, blandet med lidt gær, der dog snarere giver ekstra fylde frem for at skæmme det overordnede billede. Jeg skal understrege, at jeg ikke igen laver nummeret med ikke at agitere flasken for at undgå restgær i den nærmeste fremtid. Kun undtagelsesvis gør det skade, har det vist sig, og også her tyder alt på, at det har været en fordel endnu engang ikke at undlade det (jeg håber ikke, at I ikke kan finde rundt i dobbeltnægtelserne.) Humletoner er der nærmest ikke nogen af, og der er kun en let antydning af korn i brygget.
En Påske Hvede (og det er altså ikke mig, der ikke har styr på ord delingen, men bryggeriet) fra Indslev Bryggeri mangler altså alt det, en øl skal have for ikke at være kedelig og uinteressant. – Og alligevel er den ingen af delene. For den reddes af en kraftig fylde og finurlig velsmag, for både syrligheden og hyldeblomstsmagen er, skønt svag, alligevel gennemtrængende og rummer en kvalitet, der alligevel gør øllet værd at drikke.
Og når øllet alligevel føles godt, og egentlig smager godt, gør det jo ikke så meget, at det på andre parametre er lidt tyndbenet. Det gør den til gengæld frisk og letdrikkelig, og det er jo egentlig slet ikke så ringe endda, hvis forårs- og påskedagene skulle gå hen og blive varme og solrige.