Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Påske Bryg, Vejle Bryghus/United Beverage

Drikker jeg den samme øl …

… igen og igen? Det må jeg uvægerligt spørge. Det er tredje gang, jeg drikker en påskeøl fra bryggeriforetagendet United Beverage, og det er tredje gang, jeg stiller mig selv dét spørgsmål. Det startede med Aros, Nordisk Påske Ale, siden kom Bock Bunny, og  nu er vi ved Vejle Bryghus’ Påske Bryg. De ligner
hinanden overraskende meget i både farve, og smager alle af omtrent lige lidt.

Men okay – helt ens er de nok ikke. Dagens øl scorer trods alt en højere karakter end de to foregående, og beskrives som en ‘lager øl’ – altså i en eller anden grad en undergæret øl, hvor i hvert fald den første var overgæret … men betegnelsen ale er jo ikke engang en garanti for, at øl er overgæret længere. Det har marketingafdelingen hos Royal Unibrew som bekendt sat en effektiv stopper for …

Så måske er det faktisk samme øl. Producenten er den samme, og måske bliver den bare solgt med forskellige etiketter. Det er ikke første gang det er set. I sin tid solgte Carlsberg sin Premium under navnet Dansk Pilsner til Fakta-kæden, hvilket betød OK standardøl for den samme pris som man senere skulle betale for Harboes næsten udrikkelige sprøjt. Det er ikke i sig selv et problem, sålænge bryggeriet ikke kalder brygget unikt, eller på anden måde påstår, at brygget ikke forhandles andre steder under andre navne, som Bryggeri Skovlyst gjorde ved juletid sidste år.

Bygmalt – med fed kursivskrift.
Jeg beklager billedkvaliteten.

Glæde kan man sig trods alt over, at brygget kun indeholder de fire gyldne ingredienser, vand, bygmalt humle og gær. Kan nogen i øvrigt forklare, hvorfor jeg tit ser bygmalt skrevet sådan, altså med fed kursivskrift i varedeklarationen? Jeg gætter på, det må være fordi det kan være allergifremkaldende eller et eller andet, men hvis nogen rent faktisk ved noget, og ikke bare gætter som jeg gør, opfordrer jeg hermed til at oplyse os uoplyste, og smide en kommentar om det nedenfor.

Brygget er flot kobberrødt, med fyldigt, gyldent skum – Nordisk Ales faldt angiveligt “hurtigt og knitrende”, men at dømme på billedet, var farven præcis den samme. Bocks visuelle udtryk blev beskrevet således: “Flot orangebrunt, lettåget med en flot, cremet og holdbar skumkrone, holdt i letgule nuancer.” Altså heller ikke her nogen mærkbar forskel. Jeg har noteret mig, at Vejle Bryghus’ Påske Bryg dufter mere bittert humlet, ‘øllet’ (adj.) om man så må sige, end de andre, der i det hele taget ikke duftede af særlig meget.

Brygget her er da også mere bidsk i smagen. Humlebittert fra starten med en rar fylde, især af hasselnødder. Et pikant sødt indslag giver lige akkurat brygget den kompleksitet, der gør det mere interessant end bare velgørende bittert. Der er lidt græs og lidt blomster i det søde – akkurat, som det fremgår af etiketten. Så har man set det med.

Overordnet er brygget ret lettilgængeligt, men bitterheden holdes lige netop så bidsk, at festfolket har skåret dels forurettede dels fornærmede ansigter, og er flygtet hals over hoved klamrende en sixpack sol i favnen. For kenderen forbliver det dog ikke helt bidsk nok, og det ender med at sætte sig som et dårligt kompromis mellem det markante og det ligegyldige midt imellem to stole. Fylde mangler også, vandighed trænger sig på, og endelig forstår jeg ikke, hvad denne form for bitterhed egentlig skal i forårsøl, som jeg forestiller mig friskt og sødt. Bitterheden hører mere efteråret til.

Jeg må dog indrømme, efter at have læst anmeldelsen af de to foregående United Beverage-påskeøl igennem, at der nok ikke er tale om det samme bryg på forskellige flasker. Dertil er forskellen trods alt for stor, og især denne øl stikker ud med kvaliteter, de to foregående ikke kan præstere. Alligevel har bryggene dog det til fælles, at ingen af dem får nærværende ølblogger til ligefrem at juble i uregerlig forårskådhed.
3-en-halv-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 10:57

2 Comments

Add a Comment
  1. Bygmalt är en ingrediens som kan framkalla allergiska reaktioner hos vissa allergiker. Produkter som innehåller någon av ett antal speciellt “farliga” ämnen måste märkas tydligt.

  2. Tak for det. Så jeg gættede altså ikke helt forkert. Er det i virkeligheden noget EU-lovgivning, der dikterer det? Jeg må formode, at de samme regler gælder i Sverige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme