Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Ór Golden Ale, Trouble Brewing

Trouble Brewing … something interesting.

Jeg må erkende, at jeg er kommet lidt skævt ind på det irske marked for specialøl. Fanfarerne og triumferne er udeblevet, og erstattet af en amatørkoncert for kazoo og blokfløjte. Jeg prøver at se kvalitetsniveauet i sammenhæng med mit indtryk af den irske mentalitet, og må erkende, at det faktisk passer sammen på en måde, der ender med at være lidt uheldig for øllet.

Irerne er ikke-så-meget-pis ligefremme, nøjsomme og mådeholdne. Vi taler om et lille folkeslag, der ved stædig overlevelsestrang overlevede både kartoffelpest og britisk overherredømme … samtidig. Det er mennesker, der har lært at klare sig, og klare sig godt, med den smule de har. Lidt ekstra godt anses for unødigt fyld, der både er udtryk for ødselhed, og for at gøre ting, der kunne være simple, unødigt komplicerede.

De er samtidig meget imødekommende mennesker, der ikke er kede af – nej de er stolte af, glade for og beærede over, at folk fra andre lande kan få den forrykte ide at flytte til deres fattigdoms- og hungersnødsplagede land for at arbejde. I irernes øjne er Irland ikke et land, man flytter til – det er et land, man flytter fra, og glæden ved fremmede er derfor for det meste stor.

Så mens irerne har modtaget min lille familie og mig med åbne arme, brænder nøjsomheden og modviljen mod at gøre noget særligt, og ønsket om at holde alt så simpelt som muligt igennem på ølsiden. Trouble Brewing gør i sin markedsføring ellers meget ud af at være nytænkende, med fine tegneserieillustrationer på forsiden. Indholdet til gengæld afslører, at den nøjsomme, simple og ukomplicerede tilgang til tingene også slår igennem her, ligesom den gjorde hos sin broder, Dark Arts Porter tidligere på bloggen.

Farven er ravgylden, og passer dermed fint til sit navn. Ór betyder forresten Guld på irsk (et sprog som jeg selvfølgelig har kastet mig ud i at prøve at lære – fordi jeg kan). Af duft præsterer den ikke det store. Den kan beskrives som våd og bitter, måske med en antydning af grannåle.

Smagen er i første omgang bitter, efterfulgt af et sødt skud af letsyrlige æbler. Herefter tager det bitre over igen, som brygget når svælget. Det er en let IPA-agtig bitterhed med en snert af gran, men aldeles uden en IPA’s styrke og intensitet.

Den kan mest positivt beskrives som en velsmagende tørstslukker. Den syrlige æblesmag tager noget af bitterheden, hvilket gør den letdrikkelig, men det berøver den altså også intensitet. Det mest positive, man kan sige om den, er måske, at den ikke kommer til at smage værre af at blive drukket langsomt og få temperatur. Men hvad skal man egentlig bruge det til, når det alligevel er en letdrikkelig øl, lige til at hælde i løgnhalsen?

Irerne har vitterlig meget at lære endnu, når det gælder mikrobryg – såfremt Trouble Brewing er toneangivende, forstås. Navnet ‘Trouble Brewing’ ser indtil videre ud til at være blevet en ufrivilligt vittig beskrivelse af bryggeriets noget ubehjælpsomme forsøg på at lave interessant øl.
3-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 16:26

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme