Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Omission, Widmer Brothers Brewing Company

De heldige overfølsomme …

 

 
Omission, eller 0mission? Ja så finurligt kan man gøre det. Med nærværende overgærede øl undgår man kontakt med gluten, og netop undgåelsen er central i bryggets navn, idet ‘omit’ på engelsk som bekendt betyder at undgå. Der er nul gluten i brygget, og derfor har man gjort o’et ekstra stort, så man godt kunne tro, det i virkeligheden var et 0. Fabelagtigt fantastisk … og så måske ikke. Men det slår dum- og popsmart samt smålummer markedsføring til enhver tid.
Og det er jo også prisværdigt nok, at glutenallergikere, for hvem et almindeligt liv som forbruger bestemt ikke er nemt, kan drikke sig pattestive uden at være bange for udslæt, åndenød eller andre grimme allergiske reaktioner. Denne øl er ifølge påskriften brygget med en særlig art byg, der altså har en gunstig glutenprofil. Man frygter dog sit, blandt andet at byggen – når den kommer fra USA – kunne være gensplejset. Ikke bare fordi man ikke kender langtidseffekterne, men så sandelig også fordi pengene, man bruger på brygget kan gå lige i foret på Monsanto og andre skumle fødevaregiganter. Jeg lukker øjnene og drikker videre.
Og så åbner jeg øjnene igen, for ellers kan jeg jo ikke beundre bryggets fine, kobberrøde farve, og det letgyldne skum, som kun langsomt falder og klæber i fine tykke streger horisontalt på glassets inderside. Duften er skarp og ren – allerede meget kraftigere, end man forventer af et bryg, der er frit for noget. Hvis noget er sukkerfrit, kalorielet, eller på en anden måde har fået reduceret det gode i sig, smager det som regel også derefter – hvis ikke rædsomt så kedeligt. Her synes brygget – at dømme på duften altså – ikke at have tabt noget på at blive glutenreduceret. Duften består af et kraftigt, men friskt humleelement, komplimenteret af syrlige, umodne æbler.
Smagen står heldigvis ikke tilbage for duften. Et kraftigt humleelement støder glasklart ned i tungen med frisk bitter humle og ingefær, der næsten brænder bagest på tungen. Det er et bryg, man smager med hele munden – tunge gane og gummer, samt luften imellem dem, hvor brygget kondenserer som en let, smagfuld tåge. Efter den oplevelse giver eftersmagen ekstranummer med tør humlebitterhed, ledsaget af et let, men markant og fyldigt røgelement, der karakterfuldt afslutter en habil øloplevelse.
Det er simpelt, klart og fyldigt. Og altså glutenfrit, og det er jo lige før man misunder glutenallergikerne, at de ikke behøver spytte i alt det rædsomme, tynde øl, vi andre hælder i os, når de har så godt øl, der er lavet specielt til dem. Selv er jeg multiallergiker – men ikke over for nogen fødevarer, og heldigvis for det. Men jeg kunne sagtens finde på at købe denne øl en anden gang alligevel.

4-en-halv-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 10. juli 2016 — 23:17

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme