I dag er sidste chance for at stemme ved Kvicklys Ølfestivalg. Jeg har anmeldt alle øl, og fundet min vinder. Før jeg offentliggør, hvem jeg har stemt på, får I en liste her over alle mine indlæg, og en sidste kommentar til dem allesammen – i den rækkefølge de blev anmeldt på bloggen. Niveauet har været højt i år. Så højt faktisk, at nogle af mine evige, aksiomatiske dogmer om øl er blevet rystet i deres grundvold … eller i hvertfald har mine holdninger fået et lille skub hist og pist, og det vil jeg gerne dele med jer.
1. Shandy Ginger, Ørbæk: En ganske velafstemt blanding af citronlimonade og øl. En shandy eller radler man selv laver, smager for det meste af mere og bedre, men her er jeg faktisk i tvivl. Krydring med ingefær og ikke mindst chili er også lige i øjet. For første gang har jeg prøvet en færdigblandet radler/shandy, som jeg både er imponeret over som sodavand og som øl.
2. Hærværk, Svaneke er en habil wienerøl. Den skal prøves af alle, der vil opleve ordentlig maltfylde og mild og rund humle. Hele turen til granitøen, om man bor i den del af Danmark, der er udskidt af kalk og vand, er den alene dog ikke værd.
3. Skumhest, Pladderballe Bryghus: En fuldblodshest i fyrig humlegallop. Der er skum, fylde, smag og karakter for alle pengene … og lidt for meget gær. Men skåret i velsmagen nivelleres helt og mere til af dens sprudlende kraft.
4. Sailor IPA, Bryghuset Braunstein. Bryghuset Braunstein har omsider lært at brygge IPA. – En gennemsnitlig én af slagsen, der har alt hvad den skal have, og så ikke mere. Men når det gælder dén øltype er det faktisk også mere end nok.
5. Grodziskie/Grätzen, Vestfyen introducerer denne øltype til det danske marked. Det er i sig selv prisværdigt. Brygget skal prøves for sin forfriskende røgsmag. Man ærgrer sig dog også en kende over, at resten af øllet er glemt.
6. Oat Malt Stout, Krenkerup. Feltets svageste deltager, hvilket siger en del om feltet. For der er rigeligt fylde, spændende smag, og kun lidt for meget vand i den. Når denne er det svageste bryg, står det ikke så slemt til.
7. Mørk Hvede, Fur prøver at føre tendensen fra sidste år for hvedeøl videre. Det fungerede ikke godt sidste år og gør det heller ikke i år, selvom brygget som hvedeøl betragtet yder mere, end man normalt kan forvente af typen.
8. Urkilde 2015, Rækker Mølle Bryghus er noget så sjældent som en interessant pilsner. Et forfriskende citrusudtryk hæver denne øl vel op over stilens ry for karakterløs standard og vandig ligegyldighed. Og det endda ved brygkunst alene uden brug af andet end gær, vand, humle og malt.
9. Coffee Stout, Raasted viser, at Raasted nu behersker brygning af stout, men fortsat ikke uden at blande fremmedelementer i. Gode fremmedelementer, indrømmet, men fremmedelementer ikke desto mindre for at opnå en effekt, der også kunne opnås ved brygkunst alene.
Ligesom …
10. Ærø Tangøl, Rise Bryggeri også er iblandet fremmedelementer. Og hér forstår jeg det da overhovedet ikke. For de friske, sprøde, aromatiske, lækkerhedsagtige amerikanske humler dette lille vidunder er smagt til med, kan da sagtens stå alene. Ærø Tangøl er i øvrigt også …
Den øl jeg stemmer på!
Skumhest var tæt på, men blev altså slået på stregen – ikke kun af et mulehår, men mindst et hestehoved.
Igen lægger jeg mig fladt ned for de amerikanske humler, og må anstrenge mig noget for ikke at kaste armene i vejret, og af mine lungers fulde kraft skrige …
USA! USA! USA!
Ikke alt ved USA er lige godt, men de humletyper de selv har udviklet til deres specialbryg er virkelig af en anden verden.
Jeg gad vide, hvordan tang egentlig smager i øl, for jeg har ikke været i stand til at opfange det i Rise Bryggeris fine pale ale.
Her til sidst skal der lyde endnu en tak til Kvickly for øllene. Det har været en fornøjelse at anmelde dem. Også en tak skal lyde til Kvickly for at afvikle arrangementet. Kvickly gør et stort arbejde for at øge kendskabet til specialøl i Danmark, og de øger tilgængeligheden – ikke bare ved at have kvalitetsbryg på hylderne, men også ved at promovere dem med arrangementer som disse.
Afstemningen kører resten af dagen her. Husk at stemme på din favorit. Må den bedste øl vinde.