Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Økologisk Paaske Bryg, Herslev Bryghus, Påskeøl 2012 VII

Herslev Bryghus har fået slået sit navn grundigt fast som gourmetbryggeri, efter at de københavnske restauranter, det leverer til, høster Michelinstjerner som amerikanske landmænd høster GMO-majs. Om det nu er øllets skyld, tror jeg ikke, men det borger selvfølgelig for kvalitet, at de feterede restauranter foretrækker netop dette bryghus som leverandør.

Kigger man imidlertid på nærværende øls bagetiket, får man et mindre chok (som om prisen på godt kr. 30,- i Irma var nok). Overskriften her, er skrevet med COMIC SANS! Ak og ve – den rædsomme tendens med at bruge denne skrifttype i tide, og især i utide (som fx fødevarekontrollen gør det) har nu også indfundet sig hos landets kvalitetsbryggerier. Det signalerer amatøragtighed og antiprofessionalisme og kan ganske enkelt ikke tages alvorligt – og man opdager det for alvor, når man ser forskellen på den, og andre ‘tegnede’ skrifttyper. Mig og min vivs undskyldning er at vi dengang valgte den lettest tilgængelige skrifttype til en tegneserie – med et glimt i øjet selvfølgelig.
Og på den anden side, så signalerer brugen af COMIC SANS måske den naivitet, der også kendetegner frisk gåpåmod og kreativitet. At man på denne måde også distancerer sig fra den professionalisme, som kendetegner de store bryggerier herhjemme, ja det borger jo faktisk omvendt også for en kvalitet, idet det, der ikke er ligesom Harboe, Carlsberg og Royal Unibrew, formentlig er bedre.
Og der går heller ikke lang tid, efter flasken er åbnet, til at man konstaterer, at det bestemt er et produkt, der giver de store aktører baghjul. Det lyse, lettågede brygs duft er intet mindre end vidunderlig. Den er først og fremmest frugtagtigt sød af især søde æbler og ditto pærer med en snert af appelsin. Skummet er luftigt, højt kridhvidt og klæber som Araldit blandet med UHU.
Smagen er intenst sød, men mere præget af blomster end af frugter. Der forefindes især hyldeblomst og roser, tilsat søde druer og et stænk af citrus. Alt nydeligt afstemt med en let røgethed, der giver en vidunderlig fylde, og kilder bagtunge og mandler med en pikant ledsagende bitterhed. Bitterheden tager herefter over med en blid, blød og varm humlearoma, som man kender den fra Pladderballe Bryghus‘ mørke øl, men med et gærelement, der alligevel giver eftersmagen en skarp, tør og samtidig frisk kant.
Det er et nærmest arkitektonisk præstationsstykke udi brygkunstens fineste konstruktionskunst, for de mange indtryk, sødme, syrlighed, bitterhed, røg, gær, blomst og frugt er aldeles velkomponeret og velafstemt. Føj dertil, at brygget udover at være økologisk, også er rent efter Reinheitsgebot.
Bryggeriet meddeler ganske vist, at øllet også indeholder ‘forår’ men det lader jeg fare, for det har bestemt ikke gjort øllet nogen skade, og jeg tror også de tyske myndigheder ville se gennem fingre med det.

5-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme