Økologisk betyder næsten uden tilsætningsstoffer. Og hvis de er der alligevel, så er de sjældent voldsomt skadelige.
I Økologisk Classic fra Thisted Bryghus, der også er kendt for “Økologisk Humle” og “Økologisk Thy-Pilsner” er der f.eks. ét tilsætningsstof. Og i modsætning til andre firmaer, der skal forblive unævnte, som f.eks. Arla, er Thisted Bryghus ikke bange for at vise E-numrene på emballagen fra deres økologiske varer, i dette tilfælde E290.
Det er ikke fordi, jeg synes det er for galt. Jeg ved nemlig udmærket, at uden E290 ville det meste øl være fladt og kedeligt. E290 er nemlig kulsyre, og er ifølge pålidelig kilde fuldstændig uskadeligt som tilsætningsstof. Økologisk sodavand findes ikke uden E290, og for nu lige at slå min indledende pointe fast med syvtommerssøm: Der kan godt være E-numre i økologiske varer, uden at de derfor bliver dårligere, eller mindre økologiske. I mine øjne er det samtidig et udtryk for ærlighed, når der bliver skiltet med dem.
Det hænger ikke sammen med, at reglerne for økologi er slappe i Danmark (tag herhen og find nogle langt slappere regler). Det hænger sammen med, at E-nummersystemet er en jungle, hvor man bliver nødt til at vide, hvad hvert enkelt E-nummer står for, for at kunne vurdere om en vare er skadelig eller ej.
Men vid, at E290 er fuldkommen uskadelig – og nødvendig. Prøv til gengæld altid at undgå E250, E251 og E252, hhv. kræftfremkaldende natriumnitrit -nitrat og kaliumnitrit, der findes i næsten alt forarbejdet kød (dog ikke økologisk), men til gengæld aldrig i øl.
Med andre ord: Drik øl i stedet for at spise forarbejdet kød … eller … hvor kom jeg til?
Jo, Økologisk Classic fra Thisted Bryghus. Classic-konceptet blev lanceret af Tuborg i forbindelse med bryggeriets 120 års jubilæum i 1993. Jeg havde samme år æren af at dele lejr på Roskilde Festival med en af reklamefolkene bag kampagnen. En hyggespreder som de få, og hvor ville man bare ønske, at alle reklamefolk var sådan.
Samtidig var kampagnen også et eksempel på, hvordan reklame er og bliver bedrag, bedrag, bedrag. Classic’en var således lanceret som en øl, der skulle svare til, hvordan øl tidligere blev brygget – altså for 120 år siden, da Tuborg-bryggeriet blev grundlagt. Jeg har svært ved at tro, f.eks. at man i gamle dage brugte farve i øl – eller at farve skulle være en slags malt. Men jeg endte, indrømmet, med at sætte vældig stor pris på Tuborg Classic. Men selvfølgelig kun indtil, jeg fik smag for ordentligt øl. (Det får man som regel på et tidspunkt, hvis man er af tysk afstamning.) Pointen er, at en classic – om den kommer fra Tuborg, Thy eller Faxe, intet har noget at gøre med gammeldags ølbrygning. Det er i grunden en almindelig øl, man tilsætter karamel og farve og andet (hvem sagde beskidt øl?) for at ændre smag og farve i retning af noget, der for det moderne menneske virker gammeldags.
Og på den måde er Økologisk Classic fra Thisted Bryghus en classic i klassisk forstand. I modsætning til Tuborg Classic, er Thisted Bryghus’ Classic ikke en beskidt øl. – Og det er jo altid noget. Ligesom andre Classic smager den også sødere og fyldigere end andre bryggeriers standardpilsnere. Den er således også sødligere end bryggeriets egen standardpilsner, Økologisk Thy-pilsner, eller Øko-Thy, som den hedder i folkemunde.
Til gengæld er den ikke spor fyldigere. Som den glider hen over tungen og lidt uengageret og rutinepræget dovent behager de forreste smagsløg, mærker jeg den velkendte aroma af postevand, som et af de mere dominerende smagsindtryk. Hvordan kan det nu ske for en classic, når hele classickonceptet er bygget op omkring at give en fyldigere aroma end en almindelig pilsner?
Jeg har faktisk Thisted Bryghus under mistanke for at lancere Classic’en, fordi en del af klientellet har beklaget sig over, at den vanlige pilsner er for bitter og kraftig i smagen. For den opmærksomme læser, der kan lægge to og to sammen er det næppe længere en hemmelighed, at jeg til enhver tid vil foretrække en Øko-Thy fremfor en Classic. Jeg synes jo, en Øko-Thy er dejligt bitter. Den har karaktér. Den smager råt – af salt Vesterhav og golde klitter. Mens en classic Thy smager mere af en gennemsnitlig dansk vandboring, tilsat lidt humle og bygmalt. Og det kan godt være, det er økologisk, men der skal altså mere til, for at lave en god øl.
Og bare rolig. Øko-Thy skal nok blive anmeldt, når jeg kommer til den.