Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Oat Malt Stout, Krenkerup (Kvicklys Ølfestivalg 2015 VI)

2015-06-23 18.35.37Bællestout …

Det lollandske bryggeri Krenkerup var jeg oprindelig ret begejstret for. Ikke mindst fordi de vel nærmest introducerede begrebet røgøl for et bredere publikum i Danmark. Siden da er de faldet noget af på den, og de sidste par års produkter har været småkedelige gentagelser af, hvad de andre bryggerier har sendt på markedet.

Til dette års Ølfestivalg har de brygget en stout på havre, og det skulle angiveligt være svært. Havremalten kræver åbenbart noget mere tid, men skulle til gengæld give ‘en silkeblød øl med en fyldig, cremet, sød og nuanceret smag’ i hvert fald, hvis man skal tro, hvad bryggeriet selv skriver.

Men kan det nu også passe? Bouqueten peger i hvert fald derhenad, og den kan man dårligt undgå, da den manifesterer sig stærkt ved skænkning. Den nærmest eksploderer ud i rummet med søde noter af banan, ved siden af syrligere noter, der normalt kendetegner lysere øltyper, frisk græs og gæret halm. Det er et kulsort bryg med off-white skum, hvilket er relativt lyst for en stout. Det holder heller ikke så længe, men bobler hurtigt af.

Det silkebløde og søde kan sådan set genfindes i brygget, og det vækker indledende glæde. En kaffe, der måske godt kunne have brugt en bønne mere, er tilsat rigelige mængder vanillefløde og rørsukker. Dermed er grundpillerne i en ordentlig stout for så vidt til stede.

Men som antydet mangler det sidste af fylden, og den dæmpede alkoholprocent på 5,0 er nok synderen. Brygget ender med at blive lidt tamt og fladt, selvom den da også har smagt godt undervejs.

Krenkerups stout er et foreløbigt lavpunkt i dette års ølfestivalg. Men hvis dette er lavpunktet for hele ølfestivalget, så står det faktisk ikke så slemt til.

3-en-halv-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme