Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Nymburk Tmavy Lezak Dunkel, Pivovar Nymburk

Floppetiflop …

Denne øls lyse broder blev prøvet for et par gange siden, og jeg var ikke imponeret. Mine forventninger var en smule højere til denne, simpelt hen fordi den er mørkere, for ofte – men ikke altid – er den mørke udgave af en øl bedre end den lyse.
Der er tale om Pivovar Nymburks mørke standardøl – på farven at dømme en Schwarzbier, som vistnok på de kanter gør det samme for tjekkerne som wienertyperne, eller classicerne, som de hedder her, gør for os. Brygget er natsort men gennemskinneligt. Det er Schwarzbier, eller Black Lager, som angelsaxerne ville sige. Det er ikke porter, og derfor er skummet også overraskende lyst – en til to toner mørkere end jævnt råhvidt. Duften er flygtig, anes akkurat ved skænkning for så at forsvinde helt. Så vidt jeg husker mærkede jeg nogle letsøde maltnoter i få brøkdele af et sekund. Da jeg ganske kort tid efter havde sat mig ved bordet efter at have fotograferet glasset var der ingen duft at spore.

Smagen er svær at beskrive. Den situation har jeg været ude i før, når jeg skulle forsøge at beskrive øl, der praktisk taget er uden smag. Denne øl kan bedst beskrives som alt for fortyndet saftevand med kirsebærsmag. En let prikken ved mandlerne udgør øllets eneste diffuse antydning af bitterhed. Det er en spinkel, tynd, kedelig og uinspirerende omgang, slet og ret en rigtig Netto-discountøl.

Det mangler dog ikke noget i tørstslukkende egenskaber, og det er velegnet øl at drikke mens man spiser. For man kan rigtig smage det, man spiser, uden at det bliver påvirket det mindste af øllet man drikker – hvis det er dette øl, der er i kruset.
På trods af et vognlæs diakritiske tegn i navn og bryggeri, som mit tastatur langt fra kan håndtere, er det billige discountøl fra tjekkiet et gedigent flop. Det er kedeligt, ligegyldigt for ikke at sige fesent, og det er lige så eksotisk i al sin bøhmiske tjekkiskhed som jeg forestiller mig Ølstykke i november.Nåhr ja – den var faktisk ringere end sin lyse broder, ja, det sker åbenbart med jævne mellemrum.
1-stjerne
Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 20:46

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme