Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Næsgaarden Økologisk India Pale Ale, Bryghuset Braunstein

Anmeldelse nr. 200

Så nåede jeg en femtedel af vejen til de 1.000 anmeldelser! Den største bedrift i mine øjne i den forbindelse er nok, at jeg nåede så langt uden at blive træt af det. At blogge om øl er bestemt ikke en hobby, man bliver alkoholiker af – det demonstrerer tiden, der er gået, siden jeg begyndte med al tydelighed.

Men fest skulle der da være! Og jeg havde udsøgt en øl, der skulle markere jubilæet. Den blev fundet i den lokale Fakta, der nærmest som et godt varsel, p.t. har et udvalg af øl fra Bryghuset Braunstein til salg til en relativt billig penge, 16,- kr. helt præcis, hvor prisen for de øl ellers godt kan snige sig på på den forkerte side af 20,-. Så vil man anskaffe sig en seksstjernet Brown Ale til en ikke for høj pris, er Fakta stedet i øjeblikket.

På lager havde de også deres India Pale Ale, og jeg tænkte, at det måtte være tid at prøve den også. For da de har leveret den ene af kun tre seksstjernede øl blandt de 199, der indtil videre er blevet anmeldt, tænkte jeg, at det næppe kunne gå helt galt. Galt er det egentlig aldrig gået med Bryghuset Braunsteins øl – de har aldrig været dårlige, kun varieret mellem ‘fænomenalt’ og ‘slet ikke så ringe endda’. Dertil kommer, at øllene er økologiske, og det tager man selvfølgelig gerne med.

Samme aften lagde jeg og min viv an til et festmåltid – bøffer med bearnaise, som jeg selv laver fra bunden efter Brødrene Prices device. Dvs. med æggeblommer, estragon, eddike og skalotteløg, alt sammen selv skilt, hakket, snittet osv. osv. – ja, bortset fra estragonen, som vi ikke har kunnet få frisk lige i denne omgang.

På bordet kom bøf, kartoffelbåde og bearnaise – og øl. Det var pragtfulde bøffer og kartoffelbåde, og bearnaisen var også alle tiders, omend lidt skilt, og den manglede salt, men efter et drys var også den perfekt.

Ikke helt så godt gik det med øllet, desværre.

Næsgaarden India Pale Ale er indtil videre Bryghuset Braunsteins svageste øl, og den er langt under niveauet for de andre bryg, ølbloggen her har taget under behandling.

Det starter ellers fint med en appelsinorange lød, og højt off-white til gyldent skum. Duften er nydeligt fyldigt sød med noter af hyldeblomst.

Smagen er frugtagtigt syrlig – sådan lidt hen ad citron og appelsin … Det er i sig selv ikke problematisk, hvis ellers smagen er fyldig og karakterfuld nok – men i denne øl er den ingen af delene. Det skyldes især, at alt i øllet meget hurtigt bliver overdøvet af en altfortrængende smag af gær. Den mildest talt væmmelige gærsmag lægger sig som en tung dyne over hele brygget, og gør det meget svært for alle andre smagsindtryk at trænge igennem.

Hen imod slutningen er det måske som om gærsmagen tager en kende af, og man kan igen mærke citron- og appelsinnoterne. Men disse er jo heller ikke ligefrem karakteristiske øl-aromaer, og virker mestendels malplacerede. Leder man længe nok, finder man måske en antydning af noget sødt hyldeblomstagtigt, men nogen nydelse eller stor øloplevelse bliver det langt fra.

Alt i alt en temmelig stor skuffelse, der mest af alt er mislykket og væmmelig. Det er synd for et bryggeri, der ellers meget stabilt har leveret kvalitetsbryg til ganen. På den anden side kan man jo heller ikke vinde hver gang, og det er åbenbart svært at lave virkelig godt India Pale Ale.

Det kunne desværre ikke lykkes at lave jubilæumsanmeldelsen god. Til gengæld nyder vi stadig det tiloversblevne fra bearnaisen – vi smovser i marengs, for hviderne skulle jo også bruges til noget.

 

1-stjerne

Skulle man ikke have opdaget det, har bloggen i anledning af jubilæet også fået en større overhaling. Jeg har ryddet op i kategori/emnedelen, da jeg har valgt, at bloggen primært er en ølblog og ikke en blog om mine til tider forskruede livsanskuelser. Tiraderne vil fortsætte som altid, men jeg finder det ikke nødvendigt, at læserne skal kunne søge på andre emner end de ølrelaterede. Tiraderne skal man nok støde på med jævne mellemrum alligevel. Det er til gengæld nu muligt at søge på bryggerierne bag øllene. Det er en feature flere læsere har efterspurgt, og jeg nu har valgt at efterkomme.

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 2. december 2016 — 14:01

5 Comments

Add a Comment
 1. Hej Kaj
  Til lykke med de 200. Det er altid spændende at læse dine anmeldelser, så jeg håber du bliver ved til 1000

 2. Wow det var godt nok en hård dom! Har lige brugt en time på et glas af denne øl og nydt hver en mundfuld.. synes det var en rigtig god øl jeg fik. Men altså jeg er heller ikke nogen særlig kender af øl, så måske er det bare mine smagsløg der ikke er forfinede nok, men stadigvæk at du kun gir den 1 stjerne synes jeg som sagt er meget hårdt.

  Tænker måske du har fået en dårlig tapning, jeg lagde ihvertfald slet ikke mærke til nogen ‘væmmelig’ gær smag.

  Jeg ville nok gi den 4.5 ud af 6

 3. Hej Kaj.
  Tillykke med de 2oo anmeldelser., godt gået. Jeg synes du er fantastisk til at beskrive de enkle øltyper, og den seneste India Pale Ale som ikke faldt helt i din smag.Personligt er jeg ikke meget til Pale Ale da den virker for bitter.

  Jeg er mere til stout, porter eller øl med frugt i fx. jorbær eller ingefær(ja jeg er kvinde). Og ret vild med Roquefort og trappistøl.
  Som koldingenser har jeg også prøvet øl fra Trolden Bryghus der virkelig har nogle gode ales. Derudover laver de også sæsonbryg. Se mere på http://www.creativeevents.dk under Trolden.

  Hvis du endnu ikke har været der har du nu alletiders chance til at besøge bryggeriet.. Til information afholdes der ølsmagning og rundvisning på Trolden i Kolding d.16.marts kl.19 hvis du skulle få lyst til at samle en flok ølentusiaster til en hyggelig aften. Jeg kan kontaktes på creative@events.dk eller mobil 60728823 for mere information. Højt skum. Venlig hilsen Mette, Creative Events.

 4. Det glæder mig, at du har haft en bedre oplevelse med den end jeg. Jeg havde godt nok også ventet bedre, og jeg skal slet ikke udelukke, at det har været en dårlig tapning – så måske får den en chance til senere.

  Jeg havde samme oplevelse med den, som jeg havde med Brodtgaard Basement Reserve, bortset fra at Brodtgaard faktisk formåede at imponere rigtig meget i begyndelsen, hvorfor den også fik en væstentlig bedre karakter. Men også den kom til at smage mere og mere gæret. Det er en lidt dårlig oplevelse, jeg har haft med IPA på det sidste, men jeg VED, det kan være godt – det vidner min anmeldelse af BrewDogs Punk IPA om.

  Og jeg tror ikke, dine smagsløg fejler noget ;-).

 5. Hej Kaj

  Jeg har lige forsøgt at drikke en af slagsen og må bakke dig op i din anmeldelse. Jeg drak kun en mundfuld og drak vand for resten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme