Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Mesterbryg, Thisted Bryghus (Kvicklys Ølfestivalg 2014 II)

Såsguforpokkerdaosse! …

Og her gik man jo så og troede, at Thisted endelig var kommet på bedre tanker. At den nye brygmester, Antoni Aagaard Madsen ikke ville videreføre den tidligere brygmesters fejltrin, men i stedet satse på det fine, det rene og det økologiske.

Men nej – ved dette års Ølfestivalg er den gal igen. Thisted Bryghus har atter lanceret en øl, der indeholder sulfit, et kemisk konserveringsmiddel, der kan være farligt for astmatikere og overfølsomme, og som karakteriserer det stik modsatte af, hvad der ellers oprindeligt gjorde Thisted Bryghus kendt – den økologiske profil.

Og især her ved Kvicklys ølevent er tilsætningen da helt ude i skoven – eller, på den egn er det vel langt ude i klitterne. Brygget skal jo kun holde til d. 18. maj, så der er jo ingen grund til at give brygget et helt års holdbarhed. Eller regner bryggeriet så skråsikkert med at vinde, at de allerede nu har brygget hele næste års forsyning? En overmodig plan, der angler efter nemesis, men som samtidig tænder et håb for, at bryggeriet rent faktisk har gjort sig umage, og skabt noget interessant.

Visuelt er det i hvert fald oplevet værre. Det er et mørkt men klart bryg, brunligt i løden og med lyst skum, der er knækket i det gyldne. Skum er set både mere og mindre holdbart, og dette brygs flødet- og holdbarhed lader noget tilbage at ønske. Duften lover anderledes godt med en stikkende, kraftig odeur af bitter humle, ledsaget af en syrligt-sød maltduft. Dybere nede i bouqueten findes en dominerende bund af fyldig og bitter kaffe, der lige akkurat er ristet nok.

Og smagen fejler heller intet. Brygget byder på lækker, fyldig kaffebitterhed, efterfulgt af en langvarig, blid, blødt masserende aroma af hasselnødder, valnødder og mocca i eftersmagen. Den holder stort set smagen hjem, og det er kun den stikkende, kraftige humle, der efterhånden bryder mere frem. Undertiden giver det en syrlig kant, der måske ikke lige er undertegnedes livret, men det er ikke mere end blot en skønhedsfejl.

Tvinger jeg mit kritiske blik væk fra det irriterende bogstav, efterfulgt af de tre irriterende tal – E223 – falder blikket på ‘rugmalt’. Mon det er den, der er vores ven i dette bryg, og hemmeligheden bag at få et bryg til at smage ordentligt bittert af kaffe uden at man rent faktisk behøver tilsætte det også. Hvor uheldigt det kan ende, ved vi jo fra sidste Ølfestivalg.

Så mangler vi bare, at Thisted definitivt skodder sulfitten. Det kan kun gå for langsomt!

4-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme