Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Merry Christmas Beer, Privatbrauerei Eichbaum (Julekalenderøl XXII)

2015-01-27 17.16.49Antiklimaks …

Jeg er ved rejsens ende, omsider. Dette er den sidste øl fra sidste års øljulekalender. Lettelsen er stor, og let er – kan jeg afsløre – øllet også.

Lad mig først gøre en hurtig status, for jeg orker ikke at skrive et opfølgende indlæg om hele den ørkenvandring, øljulekalenderen har været. Det har været en aldeles uspændende oplevelse, der har bekræftet én ting: Den tyske konservatisme om renhed er blevet en klods om benet på kreativiteten. Intet adskiller de ellers relativt mange bryggeriers pilsnere eller Hefe-weizen. Det er én stor grå masse … eller måske snare korngul masse af mere eller mindre ligegyldige bryg. Og nu er det endelig slut, og der skal nydes nogle ordentlige øl igen.

To indtryk har temaet dog efterladt hos mig. Ét af bryggeriet ‘Privatbrauerei Eichbaum’, som har stået for 8 af julekalenderens øl. Andre øl fra bryggeriet vil jeg nok, om ikke gå i en stor bue uden om, så i hvert fald gemme til en dag, jeg virkelig har brug for noget meget letdrikkeligt. Ja, så fik jeg sagt det diplomatisk. Ud af 8 chancer formåede de én gang at levere noget, der smagte sådan OK.

Den største positive oplevelse var fra d. 2. december – 5,0 fra Brauerei Braunschweig var en minimalistisk konceptøl, hvor marketingmidlerne angiveligt var blevet sløjfet til gengæld for flere ressourcer til selve brygningen. Måske fungerede det, for det var da klart den bedste øl i julekalenderen, men sådan rigtig god var den jo ikke engang alligevel.

Lidt over almindelig middelmådighed er, hvad det kan blive til, når det gælder tysk julekalenderbrygkunst. Det er sgu lidt trist. Men min sample er selvfølgelig heller ikke omfattende i forhold til, hvad der ellers findes. Jeg har også hørt, at mikrobrygbølgen omsider har nået Tyskland, og det er i hvert fald gået alt  for langsomt.

Nå, den sidste øl. Det skulle så være en juleøl. Jeg satte ikke på forhånd næsen efter mørke, sødmefyldte malbomber iblandet cognacskud og karamelfyld, sådan som rigtig god juleøl gerne skal være. Jeg havde godt luret, at det nok bare var en pilsner, der måske var en tand mørkere, end dem julekalenderen ellers havde været så fuld af.

Og ganske rigtigt. En lidt mørkere pilsner med tilsvarende letgyldent skum, der hurtigt falder. Til gengæld efterlader det små kække fnug af tøsne på glasset, og det er i det mindste lidt julet. Duften er svag, men afslører tunet pilsner, en sprittet og letsyntetisk humle, som om brygget har fået et skud billig vodka.

Smagen er dog ikke syntetisk – i det mindste. Faktisk giver det letsprittede element en antydningsvis rar vanilleessens bagom en ellers kedelig tynd og kun pligtbitter humle.

Det ville ikke have været nogen god jul, hvis det var den øl, der havde karakteriseret den. I sammenligning med fed and og flæskesteg, er dette lørdagskylling og trestjernet spegepølse.

Det var vist godt, at jeg valgte noget andet til juleaften.

1-en-halv-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme