Så klarede jeg endelig at anmelde alt det øl, jeg havde prøvet ved Copenhagen Beer & Whisky Festival i Forum. Så mangler jeg kun resten af det hængeparti, der havde bygget sig op i forbindelse med arrangementet. Før jeg tog på festival, var der et par stykker, jeg ikke havde nået at anmelde endnu. Og som om det ikke var nok, var jeg så tåbelig, at jeg valgte at prøve nogle flere, endnu før jeg var færdig med de mange anmeldelser efter festivalen.
Jeg har bloggen her udelukkende for min fornøjelses skyld. Og det kunne måske være sundt for mig at prøve at – om ikke begrænse mig, så i det mindste organisere mit anmelderi lidt bedre.
Men jeg må til det. Brygget her er ikke et officielt Guldhammer-bryg, men derimod … tjah – noget han bryggede og valgte ikke at sælge af? Af gud ved hvilken årsag. Læseren, Paul, der gav mig flasken lod antyde, at Martin vist så småt er ved at lægge brygning med salg for øje på hylden.
Ja, jeg var også ved at tude, da jeg hørte det.
Men han brygger da endnu. Og så længe, der er gang i mæskekarret, er der vel også mulighed for, at man også i fremtiden kan få hans aldeles vidunderlige bryg at smage. Om ikke andet fordi man har en kontakt hist og pist (tusind tak, Paul!)
Brygget her blev leveret i en helt anonym flaske uden etiket. Det er på den ene side svært at blive klog på, og på den anden side på en finurlig måde friskt og rent. Sådan lidt western-like på den klichéagtige måde, eller egl. sci-fi-western agtigt. Det er i Westworld, protagonisterne står og drikker i baren, og Richard Benjamin siger “What is this stuff?” Hans kammerat, spillet af James Brolin svarer: “It doesn’t say on the bottle”, hvorefter Richard Benjamin retoucherer “Yeah, give me that!” Og skænker sig endnu en drink … som optakt til Yul Brynners entre. The rest is a pretty damn good story – synes jeg i hvert fald.
Men helt i blinde skal jeg ikke famle. Jeg har fået at vide via den allestedsnærværende fjæsbog, at der er tale om en Pale Ale. Humlerne er Magnum og Lemon Drop, malten Pale Ale malt og Cara Munich. Alkoholprocenten ligger på 5,6. Den ligner dog næsten mere en IPA med sin mørkorange lød og det fedtede, lyse skum. Duften er også temmelig IPA’et, omend humle, selvom den da spiller førsteviolin, ikke excellerer i vilde soloer eller cadencer med sin ligefremme og velkendte grannote. Hornene og træblæserne kommer sandelig også til deres ret i form af hyld og vanille, så sødmen kommer lidt mere i front.
Men i smagen er det humlen, der bestemmer. Især ved mandlerne smager man nåletræet, der alligevel er så tilbagelænet, at man får fornemmelsen af, at det blev skåret i sidste uge. Grannålene lægger sig som en rar, luftig essens i mundhulen, mens den præsente vanille og hyld fra duften er omsat til en cremet, rar mundfornemmelse, der også yder brygget sufficient fylde. En enkelt bergamotnote viser sig i eftersmagen, men det er svagt, og eftersmagen klinger i det hele taget hurtigt af.
Brygget repræsenterer et ganske nydeligt nåletræstema. Men man kunne i sammenligning med Martins andre bryg måske have ønsket sig, at der var noget mere drøn på.
Men det skyldes selvfølgelig også kun, at man som nyder af Martins bryg fra første færd har været voldsomt forkælet og priviligeret. Den er da også mere tænkt som en frisk sommerøl end som en humlebombe, og som sådan gør den det sandelig også mere end tilfredsstillende.
Ikke mindst fordi det stadig er indtil flere takter foran de jævne felt af Pale Ales og for den sags skyld IPA’er fra andre bryggerier.