Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Kors Øøll, Ørbæk (Indflytningsøl IV)


Velkommen til …

Jeg er nået til den sidste indflytningsøl – den sidste at de øl, der røg med i flyttekasserne fra min fader, og blev transporteret med til vores nye hjem på Amager.

Og hvad ville ikke være mere passende end at jeg delte den med netop min fader, der forleden aften kom på middagsvisit – med tog, så han også kunne nyde en lille én til maden. Ét er, at øllet forhandles i så store mængder, 0,75 l, at jeg ikke gider drikke det hele selv, men det er også det mindste jeg kan gøre for min kære fader, der gav os tag over hovedet i fem lange måneder efter den bratte afslutning på vores irske eventyr.

Den ubehjælpelige stavning har historiske årsager. Øllet er brygget efter en opskrift på klosterøl fra 1400-tallet, og angiveligt er det den oprindelige stavemåde, der gengives på etiketten. Det skulle desuden være en øl, der blev brygget i anledning af korstogene i de år, og dermed Danmarks eneste unikke bidrag til disse. Når det nu skal være, så er det måske ikke den værste plet på landets historiske straffeattest, at man selv var ølhenter, mens de andre nationer sørgede for at slagte blindt løs i en blodrus.

Øllet flyder forøvrigt noget tyndere end blod. Farven kunne måske minde en lille smule om det – og så alligevel ikke. Det er mørkt rødbrunt, med relativt tæt, omend hurtigt vigende skum. Det er tydeligt ufiltreret, med små klatter af restgær, der samler sig i bunden af glasset. Duften er i det syrlige, og lidt vandede hjørne.

Smagen kommer heldigvis efter det. Det er en fortrinsvis sød øl med elementer af banan, franskbrød, karamel, malt og farin. Humlen leverer en varm bitterhed af kaffe, og en syrligt-skarp kant runder det hele ganske nydeligt af, så sødmen ikke bliver kvalm og bitterheden ikke harsk.

Det er en særdeles velkomponeret og afbalanceret øl med lige dele karakter og smag. Et veldrejet og vægtigt stykke bryghåndværk, som Ørbæk har gjort rigtig godt. Ørbæk-øllenes kvalitet er svingende, og sjældent rigtig godt (eller dårligt) men her ramte de bedre end de oftest gør.

Nu er vi endelig kommet godt på plads i vores nye hjem på Amager. Skål og velkommen til.
4-en-halv-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme