Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Konrad Tvamý Lezák, Pivovar Liberec-Vratislavice

Letbleg Schwarzbier2014-07-18 17.26.10

To øl af mærket ‘Konrad’ fra det tjekkiske bryggeri Pivovar Liberec-Vratislavice kan for tiden fås i Netto. Der er et grønt eksemplar – en pilsner (grøn er som bekendt pilsnerens farve) og en grå/brun én, som ifølge Untappd er en Schwarzbier. Hvorfor deres Schwarzbier har forskelligtfarvede etiketter skal jeg ikke gøre mig klog på, eller spilde unødigt meget af læsernes tid på at spekulere over. Jeg har konstateret, at det kun er farven, der varierer, mens al’ tekst – både den dansksprogede bagetiket og det tjekkiske på forsiden – er identisk.

Tmavý betyder i øvrigt ‘mørk’, og Lezák betyder ‘lager’. Så ved vi jo præcis, hvor vi er i betegnelserne. Jeg har imidlertid valgt fra nu af at bruge de betegnelser, man finder i app’en ‘Untappd’. Simpelt hen fordi jeg så har en reference, og i øvrigt et lettilgængeligt og brugervenligt redskab til at finde ud af, hvilken type øl jeg har mellem hænderne. Det kommer til at kræve en smule omrokering i mine kategorier, men det er bedre sent end aldrig at få blot en antydning af stringens i mine ølbetegnelser, der indtil videre mest af alt er blevet kategorieseret på ‘Gefühl’.

Så Schwarzbier it is. Og det er heller ikke helt ved siden af, når brygget skænkes. Brygget er natsort og tæt på uigennemskinneligt, så længe man da ikke lige holder det op mod aftensolen, for så slipper der da enkelte langbølgede stråler i den røde del af spektret igennem. Skummet er off-white med en enkelt til to brune toner. Desuden er det relativt fyldigt, og efterlader også små fnug på glasset ved konsumption.

Smagen er forventeligt bitter og maltet. Det føles som kaffe med et velafstemt pift af karamel, og med en antydning af vanille, der giver lidt fylde. Lidt fylde. Med streg under “lidt”, som man kan se.

For det man smager mest, er det friske, sprudlende, klare og berømte tjekkiske vand, der giver os de mange fine tjekkiske øl. Og det smager jo dejligt, og føles rart – især i sommervarmen, det skal vi ikke glemme. Men en Schwarzbier burde ikke være egnet til det uudholelige tropevejr, vi i øjeblikket døjer med, så det taler heller ikke til bryggets fordel.

Og bare nu for at gøre det helt klart – jo, brygget smager da egentlig godt nok, og smagene er også ganske velafstemte – bortset altså fra vandet, som der er alt for meget af.

2-en-halv-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 18:43

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme