Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Keizer Karel Charles Quint Golden Blonde, Haacht Brouwerij-Brasserie

Silkeblød og vinøs

Jeg nægter at tro, at nærværende øl rent faktisk hedder “Golden Blond Øl”, som det ellers fremgår af etiketten. Det er den slags der sker, når man oversætter titler, hvilket for øls vedkommende er fuldkommen unødvendigt. Der er mange fæle eksempler på det samme fra filmens verden især. Lad os i et par sekunder dvæle ved den norske oversættelse af “Curse of the Were-Rabbit” – “Varulvkaninens forbandelse” og af “Jaws” – “Hajsommer”, hvor det knap så mundrette danske “Dødens Gab” i sammenligning næsten virker balletagtigt elegant.

Om det har været for at tækkes forbrugersegmentet, der handler i Fakta ved jeg ikke, men der blev øllet i hvert fald bragt hjem fra. Fire flasker fra bryggeriet Haacht – herunder altså nærværende lyse ale, 25 kr. pr 0,75 l. flaske, et vældig godt tilbud, der nok skal sprede glæde her i julemåneden.

Denne øl er dog ikke nogen juleøl men altså en gylden, lys ale af den belgiske type, sammenlignelig med “Leffe Blonde” om man vil. Haacht-bryggeriet har vi i øvrigt haft fat i tidligere. Fakta har haft deres standardøl på hylderne, og endskønt det er en udenlandsk øl uden særlige meritter, handlede Fakta den til en passende pris – ikke efter at det var en udenlandsk øl, men efter at den var – ja, lad os bare sig standard.

Den første af de fire spændende Haacht-øl, har derimod meget mere at byde på. Det er et flot, lyst, korngult bryg med hvidt, fedtet skum. Bouqueten – for denne øl dufter ikke, endsige lugter den, næh denne øl har i sandhed en bouquet – er tydeligt vinøs, hvidvinøs, hvis det ellers er et ord. Blid, let prikkende og sød.

Smagen er silkeblød og ligeledes præget af hvidvinsaroma. Den er slet ikke ulig en sød hvidvin med hyldeblomst på en forårsdag … Indtil brygget når bagtungen, så tager en kraftig, småbesk humlebitterhed over, der fylder hele munden i eftersmagen.

Bitterhedens bidskhed spiller vel op til sødmen, så hverken bitterhed eller sødme tager over og bliver for dominerende. Resultatet er en kompleks øl med både sødt og bittert, der ikke uelegant undlader at blande sig, men til gengæld leverer en spænding, man sjældent oplever. Jo, Belgiske Haacht kan så sandelig også lave øl, som man kender dem fra Belgien.

Indtil videre har det ikke kun været prisen, der var gunstig ved Faktas tilbud.
4-en-halv-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 10. juli 2016 — 23:24

1 Comment

Add a Comment
  1. Ikke min kop te. Jeg syntes den var gæret og sprittet…

    Steffen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme