Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Kay-Sar, Cult/Harboe

– This is a disappointment!

“This is the beer” – lige bombastisk og påståeligt lyder sloganet for Cults store nye satsning, ølproduktet “Kay-Sar”, der produceres på Harboes bryggeri i Tyskland. Det er i situationer som disse, det lønner sig at holde hovedet koldt, tage de neutrale briller på, og kigge på sloganet en gang til. Gør man det, melder der sig hurtigt en række spørgsmål: Dette er øllet? Javel ja, og hvor vil de hen med det? Og bliver det virkelig til ‘øllet‘, bare fordi man har valgt at mejsle det ind i flasken, der i øvrigt ligner en mellemting mellem en portion Advanced Dungeons & Dragons-trylledrik og en monstercontainer fra en japansk discounttegnefilm? (Men i det mindste er flasken da grøn, og ikke klar. Det havde jeg bestemt ikke regnet med.)

Men bevares! Hvis jeg skal sidde og spekulere over, om de rent faktisk mener noget, med det hult rungende slogan, så kunne Cult-direktør Brian Sørensens udtalelser i Jyllands Postens artikel fra d. 19/01, under den bombastiske overskrift “Cult udfordrer Carlsbergs dominans” (yeah right! og det romerske hedenskab er på spring til at blive officiel religion i Saudi-Arabien), måske lede os på sporet.

»Vi går helhjertet ind i øl-projektet. Det bliver den største reklamekampagne, vi nogensinde har kørt, med både annoncer, outdoor og tv-reklamer. Vi vil gøre det trendy at drikke øl igen. Det har de gamle bryggerier ikke formået. Det danske ølsalg er derfor også faldet med 30 pct. de seneste 10 år,«

Cult vil altså gøre det trendy at drikke øl igen, hvilket de gamle bryggerier ikke har formået. Og derfor har Cult nu brygget øllet.

På baggrund af sådanne udtalelser må man formode, at Cult stiller store krav til deres nye produkt. Ifølge artiklen tilføjer Brian Sørensen at “det skal være slut med kedelige øl” og at “danskerne fortjener en eksklusiv og anderledes øl”, og det mere end antydes at Cults Kay-Sar, og nu tilmed kendt som øllet, skulle være netop dette.

Vel, jeg kommer næppe uden om at smage på dråberne, for at se om det kan passe …

Det første jeg opdager, er, at Kay-Sars twist off-kapsel faktisk virker. Man kan faktisk få kapslen af uden at rive sin hånd til blods på spidserne. Herefter breder sig en humleduft – ja, duft, s’gu – ud i lokalet. Den er rå, kornet og ren og faktisk ikke spor ubehagelig. Her må jeg gøre ophold i teksten, idet jeg konstaterer, at jeg allerede har skrevet mere positivt om øllet, end jeg havde forestillet mig, jeg kom til. Øllet er til gengæld meget lyst med skrøbeligt skum, hvilket ellers ikke lover særlig godt, og når først glasset sættes for munden formår Kay-Sar ikke længere at imponere.

Smagen synes at være en blanding af meget tam humle på den bitre side, og vand tilsat et stænk af zink. Det er en øl (ja, det kommer vi ikke uden om at kalde den, eftersom den rent faktisk indeholder maltet byg og humle) der smager mere af vand og metal, end af humle og malt. Der er ikke noget som helst specielt ved den. Den er tyndere end det meste standardsprøjt herhjemme, og kan kun i en snæver vending kaldes øl. Til gengæld er den heller ikke ubehagelig at drikke. Den er for eksempel ikke sur, hvilket jeg bestemt havde frygtet. Samtidig skal man huske, at en mangel på negative egenskaber ikke er noget positiv egenskab, man fortjener kredit for. Jeg indrømmer også, at den er læskende – men det er postevand på den anden side også. Hvor glad jeg end er for, at min viv foreslog at kigge i 7-eleven efter denne øl, må jeg tage mig til hovedet over, at jeg virkelig kastede kr. 18,- efter den.

Kay-Sar er altså (selvom den er tilsat sukker og koffein) en meget kedelig øl, føj dertil ikke eksklusiv og heller ikke spor anderledes tilmed. Jeg vil fortsat vente spændt på, at Cults interessante, eksklusive og anderledes øl kommer, for Kay-Sar er helt afgjort ingen af delene. Men for at bilde den danske befolkning ind, at Kay-Sar skulle være dette, har Cult selvfølgelig sin velsmurte marketingmaskine. Som Brian Sørensen så åbenhjertigt indrømmer, kommer der til at køre både annoncer, udendørs (???) og tv-reklamer, der sikkert både vil skæmme bybilledet og aftenkaffen bag fjernsynet. For hvis man er for inkompetent til at brygge spændende øl, kan man jo altid stikke befolkningen et par grove (og i Cults tilfælde sikkert også lumre og pornografiske) plader om, at deres tynde pjask er både interessant, eksklusivt og anderledes.

Det vil formentlig blive endnu et eksempel på, hvordan storkapitalen via marketing besidder en sjælden evne til at sælge lort som mad, og på at befolkningen velvilligt guffer det i sig som slik, tygger det grundigt, sluger det hele og udstøder et veltilfreds “mums!” bagefter. Ak og ve!
1-halv-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 21:13

3 Comments

Add a Comment
 1. Goddag Kaj, jeg er helt bag din anmeldelse, det er en skam at ungdommen er så betaget af lad øl og intetsigende reklamer.
  Jeg væmmes stadig ved at skulle høre på mine venner (er selv 22) komme og fortælle mig at jeg skal smage øllen over dem alle, Kay-Sar, sådan som de har gjort det både med Heineken, Bud, Corona osv. Du kan sikkert se hvilket mønster der begynder at tegne sig.

  Hvis ikke du kender Peter, The Master of Hoppets, så er her hans anmeldelse af Kay-Sar sammen med mig:


  Som en af hans amerikanske viewers skrev til ham, så er ungdommen ikke helt tabt 😛

 2. Mange tak for din kommentar, Jakob. Den både glæder og varmer rigtig meget – især når jeg ser, at også unge mennesker gennemskuer produkter, der er fuldkommen kvalitetsfri, og er rent marketinghype.

  Jeg kender ikke Peter personligt, men som du kan se, linker jeg faktisk til hans YouTube-kanal, hvor jeg også er venner med ham.

  Jeg glæder mig til at se videoen. Bliv endelig ved med at sprede budskabet blandt ungdommen om, at Kay-Sar er en rædselsforskrækkelig øl.

 3. Den dér Twist-off kapsel indbyder til sjov i gaden: Efter at have nippet til en Kay-sar, kan man tisse i den, vride kapslen på igen, og sætte den tilbage i køleskabet – så kan den næste måske få større glæde af den.

  This is NOT the beer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme