Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Kaiserdom Pilsener, Kaiserdom Privatbrauerei

1-en-halv-stjerne

Den Kaiserdom Pilsener, jeg har anmeldt, er købt i Kvickly i Bruuns Galleri i Århus. Som så mange andre udenlandske øl, står den på reol med danske specialøl – for i Danmark anser man åbenbart alt øl, der ikke kommer fra Danmark, som specielt. Prisen er da også ret speciel: 13 kroner for noget, man må kalde en gennemsnitlig tysk standardpilsner, er i mine øjne det rene og skære optrækkeri og endnu et eksempel på den aggressive protektionisme på det danske hjemmemarked for øl.

Som specielt ved denne øl kan ud over prisen kun fremhæves en enkelt ting: Den brygges ikke af en stor bryggerikoncern, som det ellers er tilfældet med de fleste mærker, der forhandles i hele Tyskland. I stedet brygges den på det lokale Brauerei Kaiserdom med dertil hørende herberg i Bamberg, Bayern. Bryggeriet ejes af familien Wörner. Andre i Danmark ikke ukendte privatbryggerier, er Weißbiergiganten Erdinger, og det navnkundige Nordtyske Bryggeri med patentproppen, Flensburger Brauerei.

Man kan selvfølgelig altid påstå, at store selskaber ikke nødvendigvis laver dårlig kvalitet, og jeg medgiver da også gerne, at der ikke er noget, der rent formallogisk tvinger sagerne til at forholde sig således. Der er imidlertid bare min ydmyge erfaring, at det er sådan alligevel – praktisk taget – hver gang. Store selskaber, der fokuserer på ekspansion, markedsandele, effektivitet og på at proppe pengetanken til bristepunktet, besidder ganske enkelt ikke de nødvendige ressourcer til at kunne fokusere på kvalitet. Paradoksalt egentlig, men sådan er det.

Til gengæld kan man konstatere, at det omvendte ikke altid er tilfældet. Små, lokale virksomheder laver ikke nødvendigvis god kvalitet. Denne i grunden kedelige og ligegyldige tyske standardpilsner illustrerer dette fint ved ikke at byde på noget særligt overhovedet, hvad angår tysk ølbrygning.

Til gengæld mærker man stadig den lille forskel på dansk og tysk standardpilsner. Humlearomaen er godkendt, uden dog at overstige, hvad man ellers finder i dansk standardøl. Ja, jeg kommer nemt i tanker om i hvert fald én regulær dansk pilsnerøl, der faktisk overgår den i humlesmag. Til gengæld har den lige den ekstra fylde, der gør, at smagen af vand ikke bliver for påtrængende. Eftersmagen er blidt humlet, uden at bitterheden tager overhånd med tør hals til følge.

Samtidig er Kaiserdom Pilsener også en frisk øl, hvilket gør den til et velfungerende alternativ til vand, når tørsten skal slukkes. Således vil den også fungere fremragende til måltider. Mere specifikt behøver det ikke være, for det kunne faktisk være hvilke som helst måltider. Med andre ord kan denne øl dårligt stå alene, med mindre man er på druktur eller festival (eller begge dele samtidig, hvilket som bekendt ikke er fuldkommen utænkeligt).

Så god festival til jer, der skal afsted. Tag gerne et par rammer Kaiserdom Pilsener med, hvis i vil have noget øl, der smager lidt over dansk gennemsnitsstandard. Men køb den for Merkurs, Hermes’ og andre arbitrære handelsguders skyld IKKE i Danmark. En så dårlig handel er ikke værd at spilde sine surt sammenspinkede festivalslanter på.

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 20:30

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme