Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Kælderbryg, Bryggerigaarden

Frisk – og kun lidt for tynd …

 
På mandag har jeg ferie. Først på mandag, for jeg skal skam arbejde på søndag – men på mandag er jeg fri … for en stund i hvert fald. Min krop og mit sind har dog taget forskud på friheden, og min motivation på arbejdet har ramt grundfjeldet med turbohastighed, grebet et trykluftbor og har omgående forsøgt at hamre sig endnu længere ned. Kort sagt – jeg er træt og vil have ferie …
Heldigvis har jeg mine søde børn til at sprede glæde, og altid gode øl på lager. Så er ventetiden igen til at overskue. Her til aften skulle jeg bare have noget frisk og simpelt. Fra tidligere ved jeg, at den slags virker.
Indledningsvis skal bryggerisamarbejdet United Beverage, der står bag Bryggerigaarden-brandet, tillige med ‘De Jyske Bryghuse‘ have ros for tre små ord på bryggeriets bagetiket. “Vend før åbning” står der. Det skyldes at brygget er ufiltreret, og bryggerne gerne vil have nyderen til at få hele den restgæroplevelsen med. et er forfriskende, at nogle endelig holder op med at fraråde og mane til forsigtighed, når det gælder restgæren. Den skal selvfølgelig med, og det kommer den!
På forsideetiketten smykkes brygget desuden med tillægget ‘en uklar affære’, og deri tager bryggeriet ikke munden for fuld. et er et dejligt tåget bryg, og iøvrigt overraskende lyst i betragtning af gærmængden. Citrongult står det i glasset, og man glædes ved den glidende overgang fra gult til hvidt i det flødetætte skum, der knitrer som en lyst, uden at falde for hurtigt. Det trækker også fine gardiner ned langs glassets inderside – både i flasken det skænkes fra, og i glasset der efterfølgende tømmes. Det dufter friskt, en smule gæret og syrligt af citrus, mens alarmklokkerne på forunderlig vis forbliver tavse. For selvom det netop er friskhed, gær og syre, der kan ødelægge bryg, yder det her kun karakter.
Smagen er spids af gær, frisk af mild humle og overraskende fyldigt i betragtning af en noget spinkel smagsfarvelade. En blød og varm bund af nøddebitter humle på bagtunge og i eftersmagen i de indledende smagsøvelser leverer en forklaring, men det indtryk vedbliver ærgerligt nok ikke. Spinkelheden tager til, vandet truer, men brygget klarer alligevel at levere en fylde, så det trods alt forbliver en oplevelse at drikke.
Den truende syrlighed fra citrusindslaget udebliver helt, og selvom syrlighed undertiden kan give øl en frisk kant, der samtidig holder den egentlige vandighed af vejen, hilser jeg en karakter af udeblivende syrlighed velkommen da den sammen med gæren næppe ville gøre den samlede oplevelse bedre.
Overordnet er brygget letdrikkeligt, mildt, friskt, akkurat fyldigt nok og kun lidt for tyndt. I sommervarmen vil den fungerende fint som et læskende indslag, der smager af lidt mere.
Med streg under ‘lidt’.
3-stjerner
Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 16:07

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme