… så får Hornbeer da en chance til, nu hvor deres højtidsbryg høster sådan hæder i dagspressen. Brygget hedder slet og ret ‘juleøl’ – hverken mere eller mindre, og er ifølge Untappd en belgisk inspireret stærk ale. Stærk er den i hvert fald, den indeholder 9% alkohol, rigeligt mudder (altså restgær), og evne til at give nyderen (undertegnede) hovedpine dagen efter konsumption.
Mudderet vil jeg gerne hænge lidt fast ved, ligesom det selv hænger fast både i bunden af flasken og glasset, og kun løsner sig ved rask agitation. Desuden præger det bryggets farve, som er hidsigt grumset, og ikke helt ulig mudret snesjap fra Hornsherreds vejkanter. Skummet peger dog i en anderledes venlig retning. Det er overordentligt fyldigt og ganske mørkegult som kagecreme, endskønt lavt, selvom man hælder brygget nok så voldsomt op.
Allerede duften afslører, at Hornbeer omsider får revanche på min blog. Som bekendt har jeg indtil videre ikke ladet mig imponere af dem, endskønt bryggeriet roses til skyerne af andre bloggere, og Danske Ølentusiaster har udnævnt dem til årets bryggeri hele tre år i træk (09-11). Men bouquet’en alene får mig næsten til at lægge mig fladt ned og gøre bod. En kraftig og krydret duft af kanel, garneret med vanille rammer lugtesansen, og skaber omgående associationer til risengrød, konfekt og andre julegodter. Jo, det blev så sandelig også jul i år.
Smagen halter bestemt ikke efter den habile olfaktoriske indledning. Julekrydderierne står i kø; nelliker, anis, kardemomme, kanel og kommen. Vanillen er dog fjernet, og bagom de mange julekrydderier mærker man en fortrinsvis besk humle. Det søde er erstattet af det bitre, men det krydrede islæt bibeholder julestemningen intakt, mens bitterheden yder brygget karakter. Juleøl er ofte sødt, og således matcher det også fint den særlige julemad. Men det behøver ikke være det. Hornbeers juleøl viser med al tydelighed, at hvis der ellers er rigeligt krydderi, kan det også sagtens være bittert, og alligevel lige så velegnet som det søde.
Ganske unik er måden hvorpå alkoholen blander sig med det krydrede udtryk. Et fjernt, men i alkoholen markant element af kommen giver faktisk brygget karakter af Rød Aalborg – og så bliver det jo bare ikke mere juleagtigt, endskønt brygget dermed mere bliver en julefrokostøl end en øl til julemiddagen med familien.
Og jeg indrømmer blankt! Jo, Hornbeer kan også lave gode øl! Og ringere bliver det bestemt ikke af, at brygget kun er lavet af gær, vand, humle og malt. Det er i sandhed et lille kunstværk. Glædelig jul og skål!