I Bryggeriforeningens julegave forefandtes noget så usædvanligt som en jule-hvedeøl. Men hvis Indslev (som er bryggeriet) skal kunne lave juleøl, så må det blive en julehvedeøl – for hvedeøl er som bekendt det eneste, de laver. Det er sjældent, at jeg finder Hvedeøl, der er værd at skrive særligt rosende ord om, og på forhånd finder jeg det svært at lure, hvordan genren skulle kunne egne sig op til jul. Med lige rigeligt vand, for meget gær, syrlighed i overkanten, men med en sød blomstret note nu og da, er hvedebryggene kun sjældent mit krus øl. Og de typiske smage er – inklusive de positive, søde blomsternoter – ikke just juleegnede.
Lidt jul der dog i bryggets lød, der er knækket i en lidt mørkere tone end de fleste af genrens manifestationer. Skummet er desuden rigtig flot gyldent, og de to farver ville gøre det godt i et flettet julehjerte. Duften peger til gengæld i retning af de klassiske smagskomponenter i hvedeøl – vand og gær, samt en del citronsyre.
Syren er dog ikke så nærværende i smagen. Det er gæren til gengæld, mens vandet holdes stangen af en trods alt ikke ueffen havregrynsagtig fylde, der vel leveres af gæren. Men ud over den nærværende gær er det svært slå helt præcis ned på, hvad brygget egentlig smager af …
– lad mig se …
– jo! Nu ved jeg det!
– Hvedeøl!
Som hvedeøl er flest. Det vil sige ikke af særlig meget, og mest af gær. Men denne gang formår gæren som nævnt at give noget fylde, og det endda uden at brygget bliver harskt eller surt, sådan som for megen gær ellers ofte kan gøre det.
Der er dog cirka lige så meget jul over den som en højsommerdag i juli.
For to år siden anmeldte jeg Indslevs overordentlig smagfulde ‘Frederiks Jul‘. Den skulle på flere måder vise sig at være undtagelsen, der bekræfter reglen. Hvedeøl er kun yderst sjældent egnet som juleøl, og hører i det hele taget sommeren til, hvis det overhovedet har hørelse nogen steder.
Allligevel har Indslev prøvet hele to gange. Jeg bliver læserne svar skyldig hvorvidt dette produkt har befundet sig længere i bryggeriets portefølje end Frederiks Jul. Hvis dette bryg er ældre end hint, tager jeg hatten af for forbedringen – og for at jeg uden hat bedre kan tage mig til hovedet over, at de har valgt at beholde dette bryg i handlen.
Hvis dette bryg er yngre end Frederiks Jul, og måske endda tænkt som en erstatning eller en efterfølger, tages hatten alene af for at jeg kan tage mig til hovedet så meget desto mere.
Til jul hører dette bryg i hvert fald ikke. Det er stokdøvt, høreapparatet er defekt og hørerøret bortkommet.