Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Jubiläumsweiße, Neumarkter Lammsbräu

2-en-halv-stjerne

På vegne af alle producenter af kvalitetsøl i Danmark, føler jeg mig forpligtet til, at starte dagens indlæg med en opfordring. Det er krisetid, og selvom mange reagerer på dette ved at drukne deres sorg i alkoholens bølger, har krisen også ramt bryggerierne. Sagen er jo den, at folk ikke bare bliver deprimerede af krisen, de bliver også fattige – i omvendt rækkefølge, burde jeg måske tilføje. Derfor drøner de ned i supermarkedet, og køber sig endnu fattigere i det billigste discountsprøjt, de kan få fat på, så de så hurtigt som muligt kan drukne deres depression. Dette burde give kronede dage for bryggerierne, og de største aktører på markedet lider da heller ikke ligefrem nød.

Til gengæld går det ikke godt for landets mikrobryggerier. I modsætning til megabryggeriernes ligegyldige metervaresprøjt producerer mikrobryggerierne kvalitetsøl i begrænset mængde. Det giver især udfordringer på udgiftssiden, da mikrobryggerierne ikke kan drage stordriftsfordele, og i øvrigt går op i at bruge gode råvarer, frem for standardråvarer. Dette giver naturligvis en højere pris, hvilket er en pænt stor ulempe, når hele befolkningen er på røven.
Min opfordring er nu, at de penge I, kære læsere, ville have brugt på ligegyldige standardsøl, uden karakter eller for den sags skyld smag, i stedet bruges på ordentlige kvalitetsøl. Som det fremgår af Børsens artikel er der masser af mikrobryggerier og mere end en adækvat mængde kvalitetsøl derude. Vær med til at give Børsen uret i, at der er tale om en boble. Måden det kan gøres på er simpel – markedsandelene, som de store bryggerier står på, skal flyttes til de små bryggerier. De store bryggerier kan sagtens klare det, og de små bryggerier, der har velsignet dette land med efterhånden rigtig meget godt specialøl vil ikke bare blive holdt kunstigt i live – de vil få fornyet liv, blomstre op igen, og producere endnu mere velsmagende, vederkvægende specialøl til folket.
Hvorvidt dagens øl egentlig er en specialøl eller ej kan diskuteres. Ifølge de danske stilartsdefinitioner er den ikke. Den er ikke brygget på andet, end malt, gær, vand og humle, og er derfor ikke at betegne som en specialøl. Til gengæld er det i sig selv så usædvanligt, at man brygger øl på andet end bygmalt, at den uden tvivl står blandt specialøllene, hvis den overhovedet sælges i noget konventionelt supermarked.
Selv har jeg købt den i Ren Kost i Jægergårdsgade i Århus, et økologisk supermarked og helsekostbutik, som kun kan anbefales på det varmeste. Den opmærksomme læser vil måske have gættet, at denne øl også er økologisk, og søskende med den første Weißbier, jeg anmeldte for nogle uger siden, Neumarkter Lammsbräu Weiße.
Karakteristisk for den anden hvedeøl var, at den bekræftede det sørgelige faktum, at økologi ikke automatisk er lig med kvalitet. Man må håbe, og egentlig også formode, at bryggeriet har gjort sig en smule mere umage med kvaliteten af deres jubilæumshvedeøl.
I bestræbelserne på, at gøre forventningerne efter den skuffende første omgang til skamme, fyrer den langsomt skænkede hvedeøl en sød og ganske fyldig duft af sted mod næseborene. Det minder mig i øvrigt om, at jeg ved sidste lejlighed havde påstået, at det eneste sted, man kan lave ordentlig hvedeøl var i Bayern. Jeg er i mellemtiden kommet i tanke om et andet sted, nemlig i det for ølelskere forjættede land Belgien. De har Leffe. Måske ikke den bedste hvedeøl i verden, men helt sikkert god – og det var gode hvedeøl, jeg påstod ikke kunne komme andre steder fra, end Bayern – I stand corrected! En Jubiläumsweiße er desuden frisk i smagen, hvilket hvedeøl gerne skal være, har et vel grumset udseende og et tæt højt skum. Husk at ryste bundsjatten før den hældes i. Ellers risikerer man at øllet ikke bliver grumset nok, og fylden ikke total.
Og det smager af væsentlig mere, end bryggeriets almindelige hvedeøl. Alligevel kunne man godt ønske en lidt højere score på sødmeparameteret, og den kunne – overgær til trods – også have været lidt mere fyldig. Desuden bliver den hurtigt doven, og mister efterhånden den gode aroma, den lægger ud med. Heller ikke temperatur gør den mærkbart bedre.
Den starter godt, men kan ikke rigtigt holde niveauet indtil slutningen. Men en dejlig ren og økologisk øl er den, og det kan ingen tage fra den.
Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 19:02

3 Comments

Add a Comment
  1. Er helt enig, men man kan vel så med rette argumentere for, at vi skal gå uden om f.eks. Skovlyst? Deres øl er jo brygget i Polen.

  2. Det er nyt for mig … Har du en kilde?

    Ret beset er det jo ikke værre, at Skovlyst får lavet sine øl i Polen, end at Carlsberg får deres rædsomme Tuborg Lime lavet i Litauen. Men det er da sandelig at føre kunderne bag lyset at markedsføre Skovlyst på den måde de gør, hvis de virkelig laves i Polen.

  3. Det har jeg da naturligvis. Det drejer sig om alt deres øl på flaske.
    http://www.skovlystproduction.dk/om-bryggeriet/historien-bag/historien-bag

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme