Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Jefferson Merry Christmas Beer, Ørbæk

Sådan en til jul.

Jefferson-øl har været testet her på bloggen en enkelt gang før, nemlig til påske. Det var ikke nogen ringe oplevelse, og de gode takter slås atter an i denne juleøl. Bare for at genopfriske er Jefferson-serien Ørbæks særlige øl, som de bruger ekstra meget krudt på, og navnet har de fra den tidligere amerikanske præsident, Thomas Jefferson, der selv var ølbrygger. Nu har mine erfaringer indtil videre været ret gode med Ørbæks økologiske bryg, så det undrer mig faktisk en smule, hvorfor de ikke bare lancerer Jefferson-øllene i deres almindelige serie – men når nu det er så vigtigt for dem, så lader vi dem da endelig.

Duften er krydret og sød, og det tror pokker, når der er tilsat sukker og nelliker – så meget for reinheitsgebot. Den ledsages desuden af en vis pikant alkoholduft – ja, det er ganske behageligt og derfor ikke rimeligt at kalde sprittet – om en god snaps, der trækker på både frugter og bare – blot ikke med de samme procenter.

Farven er ifølge etiketten rødbrun – jeg synes mest af alt, den er brugn, og dejligt grumset, ufiltreret som den er. Over brygget kroner en flot gylden smølfehat af noget nær det tætteste skum man kan finde uden for en Guinness.

I smagen mærker man mest bitterheden, det er en god og fyldig nøddebitterhed med en anelse røget træ og en solid, omend blid eftersmag af bitter humle. I den fortrinsvis bitre smag blander sig en indlsag af søde kirsebær, slåen og overmodne blommer – jeg prøver at undgå at sige svedsker, da jeg anser svedsker for at være noget af det mest modbydelige julen forbindes med – men for alle jer, der kan lide svedsker, er der også noget i denne øl, og det er ikke i en grad, så det er ubehageligt for os andre almindelige dødelige.

Det er en øl, der med sine mange forskellige smagsnuancer, der iøvrigt matcher hinanden godt og ikke slås om opmærksomheden, passer rigtigt godt til julemaden. Indslaget af nellikker passer måske endda ekstra godt til rødkålen. Det er bestemt en øl, der er på min ønskeliste til julemiddagen. Så skal jeg bare ud at finde den igen, for nu er den udsolgt i min lokale Fakta. Det rokker dog ikke ved, at coops discountkæde skal have ros for sit valg af denne øl i julesortimentet.
5-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 10. juli 2016 — 18:32

3 Comments

Add a Comment
  1. Ja det er utroligt det kan lade sig gøre at proppe så mange smagsnuancer ned i en øl!!! Mere af det Ørbæk – please. Nå men min fakta har desværre også udsolgt men heldigvis har jeg stadig en af dem på lager – og den skal virkelig nydes.
    God øljul..

  2. Jeg er i dén grad også blevet stor tilhænger af dette fantastiske bryg..
    Måtte gå skuffet hjem fra Fakta i Hasle, da de ikke har fået nyt parti hjem, og nok heller ikke får det 🙁

  3. Jeg vil bestemt anbefale, at man prøver originalen frem for kopien, selv om det da er en ganske hæderlig kopi.

    http://www.ratebeer.com/beer/schneider-aventinus/2224/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme