Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Jacobsen Julebock, Carlsberg

Det ku’ være værre …

Videre til endnu en af de skamroste af årets juleøl, Carlsbergs bud på en jule-specialøl fra deres specialølsbryggeri på det gamle anlæg i Valby – Julebock fra Husbryggeriet Jacobsen. Jeg stødte tilfældigvis på den i Netto tilbage i november engang, og blev positivt overrasket over prisen, som jeg ikke længere kan huske. Men mon ikke den har ligget et sted mellem begyndelsen og midten af 30’erne, hvilket ikke er for dyrt for 0,75 l stærkt øl.

Til gengæld er den for stor til, at jeg gider drikke den alene, så jeg tilkaldte forstærkning i form af flytte/Radleranmeldelseshjælp, den navnkundige Gedved, der samtidig kunne prøvesmage årets batch af min kære viv Lindas julesmåkager. De var som altid til 6 stjerner.

Gedved og jeg var enige om bryggets duft. Sødt og småsyrligt uden at gøre noget væsen af sig. Brygget ligner ellers det, det er, en kraftig og dunkel, omend gennemsigtig øl, med gyldent nøddebrun lød, og kraftfuldt, cremet og klæbrigt, gulligt skum. Det visuelle fejler dermed intet, og under konsumption, kan man beundre de fine, fnuggede labyrinter som skummet tegner på glassets inderside.

Smagen er forventet kraftig som følge af den højere alkoholprocent, der er karakteristisk for bock. Den vækker dog ingenlunde mindelser om tunede spritterøl, eller andet fælt. Dertil er den fyldige sødme både for kraftig og for velgørende til. Udover malt mærker man en berøring af vanille og farinsukker – denne gang endda helt uden, at sidstnævne (eller for den sags skyld førstnævnte) er tilsat. Rent er brygget dog ikke, da det er tilsat kuldioxid frem for at lade gæren alene sørge for brus og bobler.

Gedved blev mindet om Irish Coffee, hvilket sød sprittethed og en præsent humlebitterhed i eftersmagen taget i betragtning godt kan genkendes af undertegnede. Linda indskød kækt, at den måtte smage af fløde, hvis det ellers var en god øl, eftersom det var eneste gode, hun kunne komme i tanker om i en Irish Coffee – nårh ja, og farinsukker selvfølgelig.

Overordnet var Gedveds holdning til brygget noget mere lunken end min egen. “Det er en god øl, meeen …” Vurderingen var iflg hans eget udsagn også præget af en generelt og sund skepsis over for Carlsberg. En skepsis, jeg bestemt deler, men ikke lader influere på mine anmeldelser. Enige var vi dog om at den som juleøl betragtet er væsentlig bedre end det jævne standardsprøjt, som Carlsberg også sender ud.

Op på niveau med de bedste juleøl indtil videre, når den dog slet ikke. Gedved bemærkede desuden, at han ikke syntes, den var særlig nok til at kvalicere sig som special- eller luksusøl, men at han da nok ville drikke flere af den, hvis den blev lanceret som standardjuleøl side om side med andre almindelige julebryg.

Opfordringen er hermed givet videre sammen med Gedveds karakter:

3-en-halv-stjerne

Selv er jeg en kende mere rundhåndet:

 

4-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 16:14

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme