Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Jackie Brown, Mikkeller

6-stjernerDet måtte jo ske til sidst. Der måtte komme en øl, der var så god, at jeg ikke kunne andet end give den topkarakter. Den var også så god, at jeg fuldkommen glemte at fotografere den, før jeg drak den … og indløste panten. Jeg har derfor undtagelsesvis valgt at finde et billede på nettet. Hvis det er et meget stort problem for brygger Mikkel Borg Bjergsø, må jeg jo hellere fjerne det igen. Men da jeg har tænkt mig, at skamrose brygget på det skammeligste, ville det jo være en skam, hvis han tog anstød deraf.

Mikkeller er et københavnsk mikrobryggeri, grundlagt i 2006 og samme år udråbt til årets bryggeri i Danmark og det femtebedste bryggeri i Verden. Bryggeriet blev grundlagt af føromtalte Mikkel Borg Bjergsø i samarbejde med Kristian Klarup Keller. Helt præcis hvordan Mikkel og Hr. Keller fandt på navnet, melder historien ikke noget om, og det er fortsat en af den danske ølbrygningshistories allerbedst bevarede hemmeligheder.
Allerede, da kapslen lettede, kunne min viv på den fjerne ende af bordet mærke bryggets duft. Det samme kunne jeg selv. Duften ramte næseborene som et meget sødt lyn.
Det er en intens, sød blomsterduft, primært af roser, der breder sig i lokalet, mens øllet hældes op … og skummer over. Som med alle overgærede øl, er det tilrådeligt med en smule fingerspitzgefühl når den skænkes. Jeg måtte lynhurtigt sætte glasset for munden, før for mange af de kostbare dråber gik til spilde på spisebordet.
Øj, sikke en smag! Det var så jeg næsten fik lyst til at sutte på kluden bagefter, endskønt den kort forinden også var blevet brugt til at tørre babys gylp op fra gulvet. Det stak mig lidt i hjertet, at spilde så godt skum. Og det var endda kun skummet. Og sikke et skum forøvrigt. Gyldenorange oven på et bryg, der i mørke kan måle sig med en kulkælder en nat i december.
Det natsorte øl smager blidt og brændt, sødt og bittert, de mange modstridende smagsindtryk blander sig som en symfoni af smag, aroma og fylde. Det er som kunne man svæve … hvis det da ikke var for tyngden, der holder én fast ved jorden som et anker …
Jordens mest velsmagende anker af brændt malt, kaffe og aromatisk humle, blandet med søde blomstertoner. De søde nuancer smyger sig som blødt fløjl neden om tungespidsen og fordufter som en rosenaroma, der fylder gabet som en blid damp, en ånd, der dristigt stiger op mod ganen.
Blid – så blid så blid er bitterheden og alligevel er den tung og brændt.
Dette, mine herrer og damer, er et mesterværk! Brygget på seks forskellige slags malt og tre forskellige slags humle – samt havreflager. Den var ikke gået i Tyskland – og det er bare synd for tyskerne!
Drik ikke for hurtigt, ikke for koldt, og af hensyn til pengepungen ikke for meget. I SuperBest på Vesterbro Torv i Århus, hvor jeg købte den, står den til kr. 36, altså ca. samme pris som øl i Carlsbergs Semper Ardens-serie – hvor man forøvrigt får lige knap tre gange så meget bryg for pengene. SuperBest skal have al mulig ros for at have dette prægtige bryg i sortimentet. Men kød køber jeg fortsat ikke der! Det minder mig til gengæld om, at den er perfekt til god efterårs- og vintermad.
Velbekomme!
Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 10. juli 2016 — 16:11

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme