Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

India Pale Ale, Thisted Bryghus

2017-04-26 20.19.51Lad nogle andre om det …

Det lader til, at de forskellige mikrobryggerier har forskellige produkter til fordeling blandt de forskellige supermarkedskæder. Thisted Bryghus’ britiske serie, der omfatter denne India Pale Ale, Irish Stout samt British Brown Ale kan, så vidt jeg har luret, kun fås i Dansk Supermarkeds butikker, altså Netto og Føtex fx. Det samme gælder Ørbæks maritime serie, som jeg fik reddet et par stykker af i samme Føtex, hvor jeg – i embeds medfør – fik købt denne, så jeg kunne afslutte smagningen af Thisted Bryghus’ seneste serie. Andre af Ørbæks øl har jeg til gengæld kun set i COOP’s butikker – herunder en, så vidt jeg ved, ny amerikansk inspireret IPA.

Jeg kan kun gisne om årsagen til spredningen af brandsene mellem forskellige supermarkeder. Det må være noget med at fordele investeringen og satsningen ud på en måde, der giver mening for CBS-kandidater, forestiller jeg mig. Eller også er der på distributionssiden nogle andre CBS-kandidater der kræver, at man i deres butik bestemt ikke skal kunne få de samme ting som hos den væmmelige konkurrent. Uanset hvad – så snart rationalerne har deres udspring i et CBS-lignende miljø ligger det fjernere fra, hvad jeg nogensinde vil forstå end – jeg nævner i flæng; superstrengteorien, kvantefysikken, den specielle relativitetsteori, binominalfordeling, Niklas Luhmanns systemteori og cream ale.

Så ikke mere spekulation derom. Bare en tilfældig observation at give videre, men begavede og ikke mindst rigtige svar på, hvad produktfordelingen mon skyldes, modtages med kyshånd.

Denne India Pale Ale er altså den sidste i Thisted Bryghus’ britiske serie, og dermed er nogle af de allermindst inspirerende øl fra den kant anmeldt for denne gang. Det var ikke meget brygget her kunne rette op på, hvad der i forvejen var temmelig håbløst. Man kan rose brygget for den flotte klare kobberfarve, mens det letgyldne skum ikke rigtig gad blive længe nok til at dét på nogen måde brændte sig fast som nogen større visuel oplevelse. Hvor skummet er spagfærdigt og tilbageholdende er bouqueten nærmest demonstrativt ugidelig og bedst sammenlignelig med visse standardpilsneres. En vag sødme af lidt for tynd hyldeblomstsaftevand kvæler en i forvejen tam antydning af grannåle – et kun svagt spor af humlen, der i denne IPA er henvist til skammekrogen, snarere end pladsen forrest ved katederet.

Og det er ikke kun i duften, at stilens berømmede hidsighed er udvandet. Kun vage spor af den aromatiske humle er at spore – lidt småsød bergamot til at begynde med afløses efterhånden af en genkendelig bitterhed, der dog slet ikke fremstår aromatisk som den skal, men i stedet virker underligt bred, småklæg og umarkeret.

På stregen reddes oplevelsen dog fra at blive en gennemført skuffelse. For i betragtning af den ellers alt for usikre præstation viser eftersmagen sig overraskende langvarig og velgørende – omend noget ufin af ikke helt frisk, men heller ikke for gammelt nåletræ. Men i det mindste mærker man da omsider lidt profil og temperament.

Det kan ikke overraske at en så svag IPA ikke formår at redde Thisted Bryghus’ britiske temaøl – endda langt fra. Lad hellere briterne om at lave britisk øl, undlad i det store hele at efterligne hvad irerne brygger og IPA – overlad det til amerikanerne og amagerkanerne

Det er læren af Thisted Bryghus’ britiske serie.

3-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 28. april 2017 — 12:16

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme