Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

India Dark Ale, Herslev Bryghus (Indflytningsøl II)

Så god som en Herslev

Billedet er taget af min viv. Øllet er placeret under vores
spejl, på en klaverbænk vi købte på et Loppemarked i
Hvalsø i vinter.
 
Jeg har glædet mig til denne øl af flere grunde. For det første er det en Herslev, og Herslevs øl går man sjældent galt i byen med. For det andet er det en øltype, jeg ikke har kendt i forvejen, selvom jeg dog på egen hånd har udtænkt, at den måtte én eller anden da lave på ét eller andet tidspunkt. Jeg havde endda selv overvejet, om jeg selv skulle prøve at lave en India Dark Ale en dag, hvis jeg skulle få taget mig sammen til at tage mig sammen til at brygge øl selv en dag.
Der er jo ikke langt fra at have en lys øl, der er godt humlet til at lave en øl, der er mørk og godt humlet. Det handler vel egentlig bare om at bruge mørk, ristet malt frem for lys malt, og det lader netop til at være det, Herslev Bryghus har gjort ifølge deres bagetiket, (der i mellemtiden også prydes af en anden skrifttype end comic sans – det var tiltrængt!)
Voldsomt mørk er den nu ikke. Den er ikke stout-mørk – men det er jo så heller ikke nogen stout, på den anden side. Den bruser kraftigt, og et højt, lysebrunt og både fedtet og klæbrigt skum rejser sig marengsmasseagtigt over brygget. Ja, det ligner faktisk cola en hel del – men det må dark ale altså også gerne. Duften er først og fremmest præget af bitter humle med et let karamelelement.
Bitterheden går igen i smagen. Den er tæt og rig på fylde, som brygget får fra malten. Malten leverer også en til bitterheden velafstemt karamelsødme. Bitterheden selv er præget af humle som man kender den fra India Pale Ale, der vel nok kan siges, at være bryggets forbillede. Bitterheden fortsætter i eftersmagen, hvor malt og humle blander sig i en elegant dans, hvor bitterhed og karamelkrokant forenes.
Gærelementet, der ofte er markant i IPA, er dog ganske fraværende i denne øl – og heldigvis, fristes man måske til at sige, for gærelementet kan i en IPA være så fremtrædende, at det faktisk ødelægger oplevelsen. Sådan behøver det selvfølgelig ikke at være, men uanset hvad, præges nærværende India Dark Ale af en varm kaffebitterhed, der hvor man i en IPA finder gærbitterheden. Det er en ganske vellykket variant over India [indsæt variabel] ale-temaet, der samtidig er blidere og venligere end den lyse fætter, men stadig har samme kraftfulde udtryk, der stadig nok skal jage nydere af standarddiscountsupermarkedsprøjt på porten.
For kendere er India Dark Ale en øl med varm og venlig karakter. Den er en passende erstatning for et glas velskænket cognac på en baggrund af chesterfieldmøbler, jagttrofæer og tobaksfarvede vægge med masser af træværk og gamle malerier. En stilfuld og vægtig øl – og måske også en kende konservativ. For selvom der ikke er en finger at sætte på kvaliteten og nydelsen, så er smagsindtrykkene langt hen ad vejen set før. Smagen er aldeles pragtfuld, og kombination af kras humle, kaffe og velafstemt karamelsødme bærer glimt af originalitet – men så heller ikke mere end glimt, for de enkelte smagsindtryk er velkendte, og den store overraskelse udebliver.
Men det er vist også det eneste ringe, man kan sige om dette lille mesterværk. Herslev har bestemt gjort det igen, og skabt en aldeles fremragende variation over IPA’en. At det første forsøg, jeg har set, på at lave netop en India Dark Ale kommer fra Herslev Bryghus, kommer slet ikke som nogen overraskelse for mig. Det viser, at deres evne til at tænke nyt og ud af boksen er intakt, og resultaterne blændende.

5-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme