Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Hyllie, Thisted Bryghus

Et værdigt comeback …

Så ramte sommeren – with a vengeance som de siger i den anglosaxiske del af verden. Og vengeance – på dansk hævn – er som bekendt en ret, der bedst serveres ligesom en god sommerøl – iskold.

Og netop i dag, da temperaturen så småt nåede en googolplex grader i skyggen, nød vi en god aftensmad i godt selskab med nogle venner fra min vivs asatro bekendtskaber. Meget mod forventning afslog de øl til maden – så jeg var ene om at tage mig af den del af råhyggen. Der var forskellige øl at vælge imellem. Mestendels mørke stouts – eller en lys sommerøl med hyldeblomst fra Thisted Bryghus. Og det blev det så.

Ja, jeg havde jo egentlig droppet Thisted Bryghus, fordi jeg var træt af hele tiden at skulle skrive den samme historie om, hvorfor det er skidt med sulfit i øl. Og derfor valgte jeg for godt og vel et år siden at afstå fra at prøve flere af Thisted Bryghus’ øl, indtil deres nye brygmester, Antoni Aagaard Madsen havde tryllet ved karrene, og frembragt noget nyt at prøve. Så længe kunne jeg altså ikke vente, måtte jeg indse, da jeg forleden fandt denne – ikke spor nye – Thisted-øl i Fakta på Njalsgade på Amager. Men når nu den ikke indeholdt sulfit, og det små småt var tid til en sommerøl, tænkte jeg, at den vel kunne gå an.

Den er tilsat hyldeblomst – så bliver det ikke meget mere sommeragtigt. Ellers er det en lys pilsnerøl, ravgul med brusende hvidt, luftigt og ikke særlig holdbart skum. Bouqueten er mildest talt ildevarslende – sprittet med et temmeligt (væmmeligt) metallisk og harskt islæt, ikke ulig den fæle dunst af Tongerlo Prior og Støckel Weissbier.

Men heldigvis da, slår den fæle lugt af harsk marcipan og zink ikke igen i smagen. Næsten slet ikke, selvom der i den fortrinsvis bitre hulesmag faktisk findes en skarp kant, der, hvis den var kraftigere, ville være ovre i det harske. Heldigvis er humleelementet ikke så kraftigt, da brygget faktisk præges positivt af den milde hyldeblomst, der runder øllet af med en letdrikkelig og vederkvægende sødme. Brygget er i det hele taget let og friskt, men netop på grund af den markante humle ikke tyndt eller kedeligt. En frisk og simpel sommerøl, der skal nydes afkølet, men som alligevel hæver sig adskillige klasser over andre ordinære sommerøl som ligegyldige Corona, gærsure Fynsk Forår og – let’s face it – småkedelige Flensburger Gold. Sidstnævnte har fundet sin banemand som min foretrukne sommerøl.

Alt i alt er Hyllie et værdigt comeback på bloggen for Thisted Bryghus, og det endda før den nye brygmester er trådt i karakter. Det ser vi stadig frem til, og konstaterer samtidig, at Thisted Bryghus altid er bedst, når de som her viser sig fra deres økologiske side. For dette letbenede, og alligevel fine sommerbryg er også økologisk – det gør jo ikke det samlede indtryk ringere.
4-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 11. juli 2016 — 00:50

4 Comments

Add a Comment
  1. Har lige drukket en Porter fra Thy Bryghus i min mad: Irsk stuvning, dog ikke min favorit: Limfjords Porter,

  2. Det lød ellers spændende med Limfjordsporter i maden. Jeg har spist en stuvning med Guinness i, da jeg boede i Irland.

    http://hopswaterandbarley.blogspot.dk/2012/10/beamish-beamish.html

  3. ok … jeg laver ofte irsk stuvning med øl, men ikke tjæreøllen, men øl af classic-typen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme