Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Høstbryg, Svaneke Bryghus (Høstbryg V)

Svaneke Bryghus’ kvalitet har, så vidt jeg kan bedømme ud fra min blog, været noget svingende. Øllet har aldrig været direkte ringe, men der har været langt mellem snapsene, og jeg har ofte haft en fornemmelse af, at Svaneke Bryghus er kørt en smule agterud i forhold til de andre fine kvalitetsbryggerier herhjemme. Bedre bliver det i dette tilfælde ikke af, at Svaneke Bryghus’ Høstbryg på papiret – altså etiketten – er den suverænt kedeligste høstbryg af dem alle. Der indgår kun bygmalt, vand, gær og humle og dermed kun en type malt. Jeg gik ellers og troede, at der var en forståelse omkring, at en høstbryg skulle være brygget på flere forskellige typer malt, men det er så åbenbart ikke tilfældet.

Men grim er den da i hvert fald ikke. Den har en flot dyborange farve og tæt, off-white til gyldent skum, som klistrer godt til glasset, hvilket er en fryd og desværre en mangel ved de andre høstbryg. Duften er næsten hyldeblomstsød og gennemtrængende med visse stænk af humle. Det er måske ikke den mest efterårsagtige duft, man kunne ønske sig, men nogen ringe duft er det på den anden side heller ikke – bestemt ikke.

Smagen er i modsætning til duften overvejende bitter. Den dominerende aroma er af nødder, med en nydeligt komplimenterende smag af bitter humle, der til sidst svøber sig om mandlerne i eftersmagen. Både smag og eftersmag er blid og fyldig, så man mærker brygget både på tunge, i gane og i svælg. Menuen står på valnød og bitter humle, der komplimenteres af en maltsødme, der spiller rigtigt godt op mod bitterheden, og giver fylden. Der er ikke tale om den krasse, næsten røgede smag i Krenkerups Høstøl, og selvom anmeldelsen her ikke skal være en tirade om, hvad en øl bør være, og hvad denne ikke indeholder, så kunne man alt andet lige godt have håbet på noget mere overraskende i Svaneke Bryghus’ Høstbryg, for selvom det er godt, er det også velkendt. Desværre er det ikke helt så godt, at det ikke gør noget, at det samtidig er velkendt, for en lignende karakter ville man også kunne finde i en god undergæret øl af wienertypen.

Alt i alt en god oplevelse – omend uden de store overraskelser.
4-en-halv-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme