For nogle uger siden gav mit COOP-medlemsskab mig mulighed for at købe nogle Herslev-øl til nedsat pris i Irma. Jeg udnyttede selvfølgelig tilbuddet til at få et par fra bryggeriets portefølje i kurven, som jeg ikke havde prøvet før. Blandt andet den udmærkede champagneerstatning fra sidst, en hvedeøl, der vil blive anmeldt senere – og så denne. Den blev nydt forleden sommeraftenen, hvor jeg grillede med mine børn på min boligforenings fællesarealer, hvor en gruppe unge mennesker i øvrigt også havde forsamlet sig for at guffe en forbandet masse snacks i aftenens sidste timer, mens de stadig kunne – idet det for dem villle være ramadan fra og med morgenen efter.
Og den slags blander jeg mig ikke i. Ligesom de i øvrigt ikke blandede sig i vores fortæring af gris, og mit indtag af alkoholisk humlebryg. Jeg har faktisk aldrig nogensinde oplevet nogen af muslimsk observans banke eller ringe på min dør for at spørge, om jeg mon havde fundet Allah, Muhammed eller for den sags skyld læst i Koranen for nylig. Det er mere end man kan sige om diverse Jesus-pushere, som man uvægerligt kommer til at rende ind i med jævne mellemrum.
Så god faste til dem – så vil jeg spise lidt af al den mad de ikke får ned, for til spilde skal det da ikke gå. Og jeg vil drikke øl til – ikke for at provokere, men fordi jeg synes, det smager dejligt.
Og det lykkelig også tilfældet med dette bryg, der desuden er fantastisk i sin fremtrædelse. Fuldstændig uigennemskinneligt – igen falder det engelske ord opaque mig ind, sammen med ærgelsen over, at et lignende ord ikke findes på dansk – appelsinorange er det, med fint, offwhite skum.
Brygget dufter primært af tung bitter humle ovre i det pilsnerlignende, så man næppe kan påstå et amerikansk forbillede for denne øl. Brygget er også i sig selv ganske humlet, bittert af løvtræ ved mandlerne med en sød antydning af hø.
En øl, hvor smagen egentlig ikke gør voldsomt meget væsen af sig, men ikke desto mindre er mere end bare almindeligt rar at kravle ombord i. Det skyldes især bryggets fine, rustikke fylde, der byder nyderen på en ekstra dimension ud over det snævert aromatiske. Jeg bilder mig gerne ind at det er fordi brygget er økologisk (det er de fleste, hvis ikke alle af Herslevs øl) at smagen bliver lige akkurat en smule off, og fylden en tand grødet. Mange ville kalde det ufint og disharmonisk – jeg synes det får brygget til at give den lille smule ekstra oplevelse der gør, at man husker denne øl, frem for at den bare bliver endnu én i rækken.