Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Herlig Humle, Brygværket/Ørbæk

Herlig omend ikke ekstraordinær.

Brygværket ser ud til at være det, der kaldes et nomadebryggeri, et bryggeri uden egne brygfaciliteter, der udvikler recepter (det har jeg i mellemtiden accepteret, at det hedder i brygverdenen) og derefter får stillet brygremedier til rådighed af andre bryggerier – i dette tilfælde Ørbæk. Nomadebryggerier skal ikke forveksles med fantombryggerier, som er bryggerier, der slet og ret ikke eksisterer. Det mest kendte er vel Pladderballe Bryghus, hvor det egentlige bryggeri, der står bag, er Slotsbryggeriet Føniks.

To øl fra Brygværket, som er ildsjælene Christian Skovdal Andersen og Henrik Kirkegaards projekt, er kommet i handelen i Føtex og Bilka. Jeg har formået at hapse dem begge, så en anmeldelse af Vild Hvede kan ventes inden længe.

Herlig Humle er en orange, lettåget øl, og orange er duften også ved opknapning – der bredte sig i hvert fald en markant bouquet af appelsin, da kapslen lettede. Denne duft går dog ikke igen, når snudeskaftet placeres i umiddelbar nærhed af det gyldengule, flødeagtige skum. Her domineres bouqueten af humle med et sødt tvist, som man kender det fra IPA, men uden IPA’ernes blomstertoner.

Det tågede ydre skyldes selvfølgelig restgær, og det præger allerede fra første tår øllet positivt. Det har en nydeligt velafstemt gærfylde, som jeg husker det fra de tre Chimay-øl, men her måske endda endnu bedre afstemt, så gæren klart er med i smagsbilledet, men uden at skæmme det mindste – snarere tværtimod. Ellers præges brygget af en bitter humle – igen som man husker det fra IPA, men altså med et mere markant gærelement, frem for at lade humlen selv skabe fylden.

Og selvom der er tale om en klart bitter øl med humle som det bærende element, så er det på den anden side heller ikke for kraftigt, eller som jeg, der elsker bittert øl ville sige – den ville have været bedre, hvis humlen havde fået lidt mere tør og kraftig bitterhed. Som bitter humleøl betragtet lægger den sig lunt i midterfeltet, hvor den ikke udfordrer for meget, og heller ikke taber, desværre på bekostning af rigtig god karakter og individualitet.

Eftersmagen kommer dog lidt efter det – der er virkelig tale om kraftig, tør og velgørende humlebitterhed, der næsten river som salmiak og holder rigtig længe. Så det er om ikke andet en øl, der især kan nydes for eftersmagens skyld.

Og alt i alt så sandelig en øl, der vil frem om det så ikke er helt frem blandt de allerbedste. Det kan måske komme, og Brygværket kan bestemt regne med, at nye øl kommer med hjem i indkøbstasken til hippiehybelen i Hasle.
4-en-halv-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 10. juli 2016 — 23:37

1 Comment

Add a Comment
  1. Super anmeldelse – jeg er meget enig. Det er et godt “første” forsøg 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme