Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Gluttony, Amager Bryghus

2016-06-24 18.36.21Gluttony Indeed!

Varme og fugt plager stadig, og snart har jeg ikke flere lyse øl at holde det ulidelige vejr stangen med. Selv små opgaver bliver en prøvelse. Hovedet fungerer dårligt, og man tager forkerte beslutninger. Skal man skrive noget bliver det usammenhængende …

Jeg er ikke bygget til tempereret klima i kombination med global opvarmning. Det står fast efter de seneste dages vejr, der i lummerhed kunne sammenlignes med Istedgades kælderbarer i højsæsonen … Ja, upassende gør vejret mig også …

Heldigvis havde jeg da en øl i går, som ud fra erfaring og brand lovede godt – en dobbelt IPA fra Amager Bryghus – erhvervet hin dag i påsken, da jeg besøgte bryggeriet. Det er endnu et bryg i serien over dødssynderne. Her er der tale om frådseriet, og således har de brave bryggere brugt ikke mindre end syv forskellige slags humle – én for hver dødssynd – måske. Her skal det virkelig gå galt, hvis brygget ikke er godt.

Bouqueten udløses imidlertid ikke ved åbning, og næppe heller ved skænkning. Anbringes snudeskaftet over det friskskænkede, appelsinorange bryg med det skrøbelige og brusende skum, skuffes man imidlertid ikke. Man udstøder derimod et spontant “oh fryd!” og trækker endnu en fuldfed portion aroma ind.

Man overvældes af sødme – vanille, flormelis og hindbær på et mere end traditionelt amerikansk IPA-bagtæppe af sprød grannålsbitterhed.

Styrkeforholdet vendes på hovedet i smagen. Eksplosivt fylder humlen hele kæften ud. Fyrrenåle og fyrreharpisk vælter frem med tung, varm bitterhed, der – endskønt brygget er vel afkølet – stadig får én til at svede … eller er det stadig det fugtige vejr?

Man kan ikke lade være med at lade hver lille mundfuld hvile på bagtungen, hvor den varme humle rigtig udfolder sig så det er den reneste fryd. Ligesom Batch 1000 rendyrker den friske og sprøde humlesmag, rendyrker dette bryg den varme og fyldige humle. Riven og flåen er der fortsat rigeligt af – så meget faktisk at brygget brænder videre i maven. Der er så sandelig ikke kun ikke sparet på humlen, men tilmed er der ikke sparet på smagsoplevelsen.

Jeg kunne næsten godt være fristet til at give brygget her én stjerne for hver humletype. Men så langt op går min skala nu altså ikke …

6-stjerner

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 17. marts 2018 — 15:02

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme