Kajs Ølblog

"Hvad øllet mangler i bitterhed har bloggeren til overflod"

Gateway Park, 612Brew

2016-10-31-17-24-54

Back in the US …

Jeg tager lige endnu en tur til Minneapolis, hvor min gamle studiekammerat Rasmus i sommer var på ferie, og tog en lille samling anmeldereksemplarer med til undertegnede. Af alle de seks bryg han havde med, tænker jeg, at denne øl har den mest spændende historie at fortælle. Det er en Pre-prohibition lager – en øl, der er brygget efter forskrifter fra før den amerikanske forbudstid, hvor alkohol var fy-fy, og derfor også en lige profitabel og blodindsmurt multimilliondollarforretning for den amerikanske drøms skyggeelementer.

Forbudspolitikkens ophævelse gjorde som bekendt alkohol uinteressant for mafiaen, og lagde en kraftig dæmper på den vold, der hærgede USA i de år. Men med opblomstring af partier herhjemme som Nye Borgerlige, Dansk Samling, Danskernes Parti, Dansk Folkeparti sammen med den resterende blå blok ved vi i dag, at mennesket bare ikke vil lære af historien – om den så er endnu mere blodig end den amerikanske forbudstid. Så at forsøge med legalisering af rusmidler, der i dag betyder, at man i store dele af København skal dukke sig i kugleregnen, fordi kriminelle kæmper om kontrollen med det attraktivt marked for disse, er for magthaverne omtrent lige så latterligt, som påpegning af foruroligende fællestræk mellem førnævnte nationalsindede partier, og nogle temmelig dunkle tendenser i politikken i 30’ernes Tyskland.

Det er i sandhed begrædeligt. Se ellers, hvordan vores regering halser begejstret efter sine amerikanske allierede, når det gælder om at smide bomber i hovedet på verdens fattigste mennesker i hele verden. Men når amerikanerne, belært af de historiske erfaringer, eksperimenterer med progressive tiltag på rusmiddelområdet – med succes – så afvises en lignenede politik herhjemme på det bestemteste.

I det mindste kan man så drukne sin sorg over dette i letbenet amerikansk pilsner – for interessant historie eller ej, så kan man ikke anklage dette bryg for at være svært tilgængeligt. Det er brygget med majs – det er de jo glade for i USA, og navnet hentyder til Minneapolis historiske bykerne, af hvilken der i dag desværre står sørgeligt lidt tilbage. Det er jo udviklingen og fremskridtet og alt det andet ækle, mennesket må binde an med i moderne tider.

Brygget er gyldent med ganske flot hvidt skum. I duften er der lagt vægt på kornet og malten, mens humlen er gemt en smule væk. Det giver et tungere indtryk, end man kender det fra de fleste industrielle pilsnere.

At det er en Pre-prohibition lager bider man muligvis mere mærke i, hvis man bor i staterne og til dagligt konfronteres med det industrielle sprøjt, som alt for mange desværre stadig opfatter som det toneangivende amerikanske øl; Budweiser, Pabst og det der er værre. For en europæer, der trods alt har prøvet andet end Heineken, Carlsberg Premium eller Haacht, vil den yde en kærkommen ekstra blød og rund, kornet fylde, som man kender den fra tjekkiske pilsnere – men så heller ikke meget mere.

Brygget virker meget old school – ikke så meget pjat. Der er det, der skal være, ikke et gram mere! Men det der er, skal til gengæld også være i orden. Det giver en pilsner med lidt mere pilsner. Den er en fornøjelse at drikke, men i det lange løb og når alt kommer til alt, er den heller ikke mere end det – en pilsner …

Der ender med at være lidt for lidt smag. Kvaliteten er måske nok i orden, men kvantiteten lader altså noget tilbage at ønske.

stor forskel gjorde årene med forbud altså heller ikke.

3-en-halv-stjerne

Støt Kajs Ølblog/Hopswatch via Patreon!
Updated: 4. november 2016 — 16:14

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kajs Ølblog © 2014 Frontier Theme